Ekologičtí aktivisté uspěli u soudu se stížností na postup úřadů u jednoho z úseků dálnice D8

28. únor 2018

Úřady budou muset znovu posoudit zhruba pětikilometrový úsek dálnice D8 u Řehlovic na Ústecku. Nejvyšší správní soud totiž uznal oprávněnost žádosti organizace Děti Země o obnovu stavebního řízení, které úřady opakovaně zamítaly. Obě strany sporu rozhodnutí překvapilo. Na provoz na dálnici D8 už by to podle nich ale nemělo mít vliv.

Pokud tam byly nějaké nesrovnalosti, nebo třeba nesprávný úřední postup, tak v takovém případě mohl soud dát za pravdu stěžovateli, ale rušit tyhle dokumenty pro postavenou dálnici, to je absurdní věc,“ komentoval rozhodnutí nejvyššího správního soudu ministr dopravy v demisi Dan Ťok z hnutí ANO.

Podle Miroslava Patrika z organizace Děti Země správní soud napravil špatné zákony: „Jde spíše o právně-procesní kauzu, kdy se soud snaží napravit špatné zákony v České republice, kdy nebylo umožněno veřejnosti připomínkovat tu stavbu před rokem 1996,“ uvedl Miroslav Patrik, který ale s uzavřením dálnice kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nepočítá.

Zároveň je z rozhodnutí soudu po pěti letech překvapený. „Jsme velmi spokojeni s tím, že nejvyšší správní soud, sice po pěti letech od podání žádosti, rozhodl v náš prospěch,“ komentoval rozhodnutí Patrik.

Překvapený z rozhodnutí soudu byl i ministr dopravy v demisi Dan Ťok: „Mě to rozhodnutí samotné velmi překvapilo, protože zrušit EIA a územní rozhodnutí na dálnici, která je postavená a na které se jezdí, mi nedává žádný smysl. Přijde mi to jako absurdní rozhodnutí, které ničemu nepomůže.“

Téměř pětikilometrový úsek dálnice tedy po rozhodnutí soudu nemá pravomocné územní rozhodnutí.

„Předpokládáme, že jakmile dojde spis na krajský úřad v Ústí nad Labem, tak ten by měl do 30 dnů naší žádosti vyhovět a obnovit stavební řízení pro těch asi pět kilometrů dálnice u Řehlovic,“ uvedl Miroslav Patrik.

Spolu s tím čeká tento úsek dálnice zřejmě i nové posouzení vlivu na životní prostředí, tedy tzv. EIA

Podle Jana Rýdla z ŘSD se ale dálnice D8 zavírat nebude: „Jde o naprosto absurdní situaci, ale mohu ujistit všechny řidiče, i všechny rozumné lidi, že dálnici určitě bourat nebudeme. Nebudeme ani přerušovat provoz – dálnice tu je, aby sloužila.“

Stavbu posledního úseku D8 přes České středohoří provází řada dlouhodobých sporů. Děti Země a další organizace podaly v součtu 27 žalob, se 14 uspěly. Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří byl otevřen v prosinci 2016. V současné době ještě není zkolaudovaný a funguje v režimu předčasného užívání stavby.

autor: bach
Spustit audio