Ekologičtí aktivisté se odvolali proti výjimce pro elektrárnu Počerady

27. duben 2021 16:06

Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce pro hnědouhelnou elektrárnu Počerady. Vydal ji ústecký krajský úřad a elektrárna by podle ní mohla až do roku 2025 vypouštět čtyřikrát víc rtuti, než stanovují limity. S tím ekologičtí aktivisté nesouhlasí. Věc tak bude řešit ministerstvo životního prostředí.

Ústecký krajský úřad rozhodl o výjimce v rámci řízení o změně integrovaného povolení.

„Předmětem povolení bylo stanovení mírnějších emisních limitů pro emise rtuti, respektive s tím související udělení výjimky s úrovní emisí, spojených s nejlepšími dostupnými technikami,“ uvedl po vydání rozhodnutí mluvčí kraje Martin Volf.

Čtěte také

Podle ekologických organizací ale hrozí, že by mohla elektrárna vypouštět čtyřikrát vyšší množství rtuti. Ekologové se teď proti rozhodnutí ústeckého krajského úřadu o udělení výjimky odvolali.

„Domníváme se, že to rozhodnutí je v rozporu s metodikou, kterou pro udělování výjimek má ministerstvo životního prostředí, a tudíž, že byly porušeny nějaké zákonné principy, proč by měla být ta výjimka udělena. Výjimka je na příliš dlouhou dobu a je na příliš vysoké množství emisí,“ shrunul Lukáš Hrábek z Greenpeace.

Podle ekologů nejde o zásadní rekonstrukci

Skupina Sev.en Energy plánuje počeradskou elektrárnu modernizovat. Podle Lukáše Hrábka z Greenpeace ale o zásadní rekonstrukci nepůjde.

„Z toho, co už je teď známé, je jasné, že se nejedná o modernizaci celé elektrárny, ale spíše o opravu Bloku 6, kde ten kotel už nyní nesplňuje zákonné limity a musel být už v minulém roce přepnut do tzv. záložního režimu. Takže tam jde spíš o takovou opravu, aby mohl vůbec zůstat ten kotel v chodu,“ myslí si Hrábek.

Sev.en Energy se brání. Chce ekologizovat celou elektrárnu

S názory ekologických organizací skupina Sev.en Energy nesouhlasí. Podle mediálního zástupce Petra Duška projde elektrárna kompletní obnovou.

„Je zarážející, že nástroj, jehož smyslem je právě poskytnutí času na snížení emisí, aktivistům nejvíce vadí. Do elektrárny Počerady investujeme miliardy korun – jde o kompletní ekologizaci, která přinese zásadní snížení emisí. Oprava Bloku 6 je opravdu jen začátek. Na konci budou Nové Počerady, jedna z nejmodernějších a nejčistších elektráren v Česku,“ uvedl Dušek.

Udělení výjimky na vypouštění rtuti pro počeradskou elektrárnu ale stále není pravomocné. Po odvolání ze strany ekologických organizací bude rozhodnutí krajského úřadu zkoumat ministerstvo životního prostředí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související