Ekologičtí aktivisté nemusí platit odškodné za obsazení rypadla na Mostecku. Nepravomocně o tom rozhodl soud

1. červen 2023 13:00

Okresní soud v Mostě 1. června po třech letech uzavřel kauzu ekologických aktivistů, kteří v říjnu 2019 údajně obsadili kolesové rypadlo v povrchovém lomu na Mostecku. Vršanská uhelná společnost požadovala odškodnění ve výši 70 000 korun za pronájem výškové plošiny a posílení ochranky lomu. Soud odškodné zamítl. Těžební společnost má naopak zaplatit náklady řízení ve výši 380 000 korun.

Soudce Rudolf Malý řekl, že není sporu o tom, že ekologičtí aktivisté nelegálně obsadili kolesové rypadlo, a že tím Vršanské uhelné způsobili škodu, a to přesto, že dotyčný velkostroj nebyl v tu dobu v provozu.

Na druhou stranu ale řekl, že se nepodařilo dokázat osmi ekologickým aktivistům, že to byli právě oni, kdo byl na rypadle a účastnil se protestů, které trvaly od 29. do 31. října 2019.

„Žaloba o zaplacení 70 509 korun s příslušenstvím se zamítá. Identifikace osob neproběhla zcela v pořádku – nelze proto s jistotou říci, že to byly právě tyto osoby, které se toho jednání zúčastnily. To vše svědčí o nejistotě soudu, aby mohl říci, že právě tyto osoby byly těmi, které rypadlo obsadily. Z těchto důvodů soud žalobu zamítá,“ vysvětlil soudce Malý.

Aktivisty se nepodařilo bezpečně identifikovat

U čtyř z osmi aktivistů se prokázalo, že v inkriminovanou dobu vůbec nebyli na místě protestu, u dalších čtyř se podle videa a fotografií také jednoznačně nepodařilo prokázat, že to byli oni. Vršanská uhelná přitom při žalobě využila poznatků policie z identifikace aktivistů na místě protestu.

Rozsudek zatím není pravomocný – obě strany mají dva týdny na to, aby se proti němu odvolaly. Jestli se odvolá Vršanská uhelná, nechal advokát František Marek bez komentáře. Mimo jiné ale řekl, že doufá, že příště bude práce policie při identifikaci osob lepší.

„Dle mého názoru nelze zpochybňovat závěr, který prezentoval i soud, že to jednání, které bylo předmětem řízení, je protiprávní, společensky vysoce škodlivé a nebezpečné. Je to spíš otázka na policii, zda je schopna tyto postupy nějak zlepšit nebo změnit tak, aby tyto osoby byly příště ztotožněny,“ uvedl Marek.

Náklady na soudní řízení ve výši 380 000 korun má zaplatit Vršanská uhelná. Podle soudce Rudolfa Malého jsou náklady tak vysoké proto, že kauzu řešily i vzdálené soudy formou výslechů aktivistů, kteří se kvůli zdravotním potížím nemohli dostavit na líčení do Mostu. Soud byl také několikrát odročen.

autor: Jan Beneš
Spustit audio