Egypt vybuduje druhý Suezský průplav

Egypt oznámil, že vybuduje ještě jeden Suezský průplav. Měl by vést souběžně s tím stávajícím, který vznikl před 145 lety, a bude stát miliardy dolarů. Cílem je zrychlit lodní dopravu a zvýšit objem obchodu mezi Evropou a Asií, píše agentura Reuters.

Projekt, který bude realizovat egyptská armáda, je významným krokem prezidenta Abdala Fattáha Sísího s cílem stimulovat zničenou ekonomiku a připomíná podobné velké akce, jež podnikli jeho předchůdci, zejména prezident Násir.

Suezský průplav podle Reuters vydělává Egyptu asi pět miliard dolarů ročně a je zásadním zdrojem příjmů státního rozpočtu. Země po roce 2011 utrpěla následkem politické nestability velké ztráty kvůli odlivu turistů a zahraničních investic.

Nový průplav by měl do roku 2023 zvýšit příjmy z lodní dopravy na 13,5 miliardy dolarů. Bude měřit 72 kilometrů, přijde na čtyři miliardy dolarů a měl by být hotov nejpozději do pěti let. Stávající průplav se budoval deset let a představoval těžkou a špatně placenou práci. Každých deset měsíců vyžadoval 20.000 dělníků, kteří se sháněli mezi zemědělci.

Čtěte také

Násir, k němuž bývá Sísí přirovnáván, provedl v roce 1952 puč proti monarchii, nastolil armádní autokracii a stejně jako Sísí pronásledoval Muslimské bratrstvo. V roce 1956 Suezský průplav znárodnil, což vedlo k neúspěšné invazi Británie, jež průplav do té doby ovládala, a Francie a Izraele.

Násir za 14 let v prezidentské funkci inicioval řadu velkých projektů, které se staly zdrojem národní hrdosti. Nový průplav by měl nejen zvýšit státní zisky, ale i snížit dobu čekání lodí a umožnit, že budou moci proplouvat vedle sebe.

Stávající průplav je 163 kilometrů dlouhý a v rámci budování nového by mohl být rozšířen. Totéž probíhá i v Panamském průplavu, který spojuje Atlantský a Tichý oceán – rozšiřuje se už o třetí sérii plavebních komor, aby jím mohly proplouvat i velké lodě. Projekt má být dokončen v roce 2016.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio