Džemy světové kvality se vyrábějí u nás - v rodinném podniku v Radešíně!

7. listopad 2016

Džem pouze na palačinky? Už dávno ne. Ochutnejte s námi angreštový džem z Radešína u Ústí nad Labem, který se výborně hodí třeba i ke grilovaným sýrům!

„Soustředíme se hlavně na kvalitní suroviny, snažíme se využívat místní zdroje, takže nakupujeme ovoce převážně z Litoměřicka a Ústecka – švestky, meruňky, maliny, angrešt,“ vysvětluje Mirka Heřmánková.

Jak sama přiznává, chtějí svými džemy překvapit, proto se zaměřují na netradiční kombinace. Kombinace jako meruňka-skořice-amareto líkér nebo černý rybíz-skořice-badyán vymýšlí právě manžel.


Za švestkový džem se zelenou blumou a vanilkou dostali letos Heřmánkovi jednu ze tří možných hvězd na nejprestižnější světové soutěži džemů v Londýně Great Taste Awards, kde bylo 10 000 přihlášených produktů.

Kolik džemů ročně vyrobí? A Jaký je nejoblíbenější džem Mirky Heřmánkové? Poslouchejte…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.