Dýně hokaido zpomaluje stárnutí organismu. Dá se z ní jednoduše připravit omlazující elixír
Dýně hokaido už v našich kuchyních zdomácněla, a to je dobře. Je totiž nejen chutná, ale obsahuje také mnoho zdraví prospěšných látek.
Dýně hokaido má nádhernou barvu a sytou, nasládlou chuť. Tento druh dýně nemusíte loupat, protože slupka lehce změkne. Hodí se na čištění organismu a při poruchách funkce žaludku – je tedy vynikající i pro diabetiky.
Celkově regeneruje buňky, pomáhá při revmatismu a dně. Čerstvě vylisovaná šťáva z ní je úžasným hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku či akné. Stačí ji denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažete mandlovým olejem.
Dužina dýně je bohatá na minerály, jako je hořčík draslík nebo železo, obsahuje bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny i omlazující kyselinu nukleovou.
Tahle zelenina výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat bychom si ji měli v podzimní i zimní sezóně.
Po vypití omlazujícího nápoje se budete cítit skvěle. Jak na to? Potřebujete 2 dl šťávy z dýně, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve. Přísady smíchejte a hotový koktejl popíjejte po douškách po dobu 6–8 týdnů.
Související
-
Dýně, královna podzimní kuchyně. Nechte se inspirovat recepty šéfkuchaře
K podzimu neodmyslitelně patří některá sezónní jídla. Zdeněk Kubíček, šéfkuchař z ústeckého zámečku Větruše si pro vás přichystal pár receptů z dýní.
-
Čas dýní a hub je tady. Jak je v kuchyni použít?
Dýně a houby – to jsou podzimní suroviny, které jsou právě na vrcholu. Obojí se dá dobře kombinovat s asijským kořením a dalšími surovinami. Jak?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.