Dvakrát ho v ústecké nemocnici odmítli, přijel potřetí a krátce na to zemřel. Lékařky jsou nevinné, tvrdí komora

6. červenec 2021 11:42

Znalec ale se závěry vyšetřování případu pětasedmdesátiletého Itala Maria Favy nesouhlasí. Případ se odehrál v březnu roku 2018. Co se tehdy stalo?

Mario Fava přijel do ústecké nemocnice s tím, že se necítí dobře. Lékařky ho dvakrát poslaly domů, že nevidí jeho zdravotní stav jako vážný. Mluvily o viróze a doporučily paralen. Teprve napotřetí uspěl a nemocnice ho přijala. Jenže vzápětí zemřel.

Policie případ prověřovala dva roky a loni v květnu došla k závěru, že se trestný čin nestal. Za lékařky se postavila i Česká lékařská komora, podle ní nechybovaly. Soudní znalec přitom konstatoval, že lékařky nepostupovaly podle předpisů. Podle něj nevyužily všechny dostupné možnosti, jak pacienta vyšetřit a zjistit skutečný zdravotní stav. Mario Fava zemřel na protržení hrudní aorty a vnitřní krvácení. To se projevuje úpornou bolestí na hrudi.

„Šance na přežití pacienta byla nesprávným postupem lékařek výrazně snížena,“ stojí v posudku soudního znalce Miloše Táborského. Je předním českým kardiologem, přednostou kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci a místopředsedou České kardiologické společnosti. Lékařky podle něj mohly použít počítačový tomograf CT „A ten případ mohl potencionálně dopadnout jinak,“ upozorňuje Táborský. Lékařky místo toho pokaždé provedly jen základní vyšetření.

Trestní oznámení podala rodinná přítelkyně

Postup lékařek se nezdál rodinné přítelkyni Favy Lence Kodešové, která cizince do nemocnice poprvé dovezla, podruhé zavolala záchranku, která skutečně přijela a Favu odvezla do nemocnice. Odtamtud ho znovu poslali domů. Napotřetí Favu už v nemocnici hospitalizovali, protože během dne stále omdléval. Kodešová pak podala trestní oznámení.

Znalec Táborský uvedl, že obecně platí, že pokud si pacient stěžuje na omdlévání a bolest na hrudi, má lékař zbystřit. A pokud se při podrobném vyšetření, které ale nenastalo, ukáže poškozená srdečnice, je šance na operaci. „Bez operace v prvních 48 hodinách od vzniku disekce umírá polovina nemocných, 90 procent jich umírá během třiceti dnů po příhodě,“ zmínil Táborský ve svém posudku. Připustil v něm ale, že i při včasné diagnóze až třicet procent pacientů zemře. Tedy nelze s jistotou říci, že by Fava i při odhalení příčiny jeho potíží zůstal naživu.

Mario Fava

Proto vyšetřovatel, který měl případ na starosti dospěl k závěru, že se lékařky přímo na smrti Favy podílely. Případ ještě úplně neuzavřel, v květnu 2020 ho předal České lékařské komoře.

„Trestný čin byl sice vyloučen, nicméně bylo zjištěno, že postup lékařek při převzetí Maria Favy nebyl shledán v souladu s lékařskými předpisy. Proto byla věc odevzdána České lékařské komoře k projednání,“ sdělil loni v květnu Českému rozhlasu náměstek ústeckého okresního státního zastupitelství Zdeněk Ovčačík.

Znalec byl postojem komory překvapen

Revizní komise České lékařské komory pak sice připustila, že lékařky skutečně porušily předpisy, nakonec ale došla k závěru, že jsou nevinné. Vycházela přitom jak ze závěrů vyšetřování policie, tak z toho, že šlo o lékařky krátce po promoci. Svůj postup proto podle mluvčího České lékařské komory Michala Sojky konzultovaly se staršími kolegy a ti ho posvětili. Za lékařky se postavilo i vedení ústecké nemocnice a s rozhodnutím komory souhlasí.

Naopak znalec Miloš Táborský závěry komory ostře zkritizoval. „Nechápu, proč se lékařská komora takto vyjádřila, není to podle mého názoru správný postup, je to postup obranářský,“ míní. Výsledek případu připisuje i tomu, že v nemocnicích chybí personál a samostatně slouží nezkušení lékaři, kteří by ještě měli být pod dohledem svých kolegů.

Pozůstalí po Mario Favovi nejprve zvažovali, že podají proti rozhodnutí policie a Lékařské komory stížnost, ale nakonec se dohodli, že to vzdají. „Víte, nejsmutnější je, že dosud se jim ani nikdo z nemocnice neomluvil,“ dodala Lenka Kodešová.

Spustit audio