Důsledná a správná péče vede ke zdravým vlasům, říká vlasová stylistka Jana Burdová

Vlasy, ač nás často zdobí a dokreslují náš vzhled, jsou velmi často zanedbávány. Expertka na vlasovou péči Jana Burdová proto radí, jak se o své vlasy můžeme dobře postarat.

Počasí, vnitřní nepohoda i fyzické zdraví – to všechno ovlivňuje kvalitu vlasů a jejich vypadávání. Podle Jany Burdové tak totiž tělo reaguje na změny. Vypadávání vlasů je podle ní také často znamením toho, že se chce tělo detoxikovat.

„Pokud netrpíme úzkostmi nebo velkým stresem, je to normální. Při této změně radím hlavně klid – ono se to zase srovná,“ dodává Jana Burdová.

Abychom měli vlasy krásné a zdravé, je nejdůležitější se o ně správně starat a nepoškozovat je.

„Nejčastější chybou je, že si vezmeme ráno vlasy a začneme je rozčesávat. Vlasy elektrizují, lámou se, tahá to – to je špatně. Nic by nikdy nemělo bolet,” upozorňuje Burdová a dodává, že je důležité mít kvalitní kartáč, který vlasy jemně rozčeše. Dále také radí, zkusit si nějaký čas vlasy nečesat. Musíte mít ale zdravé vlasy, které nemají problém.

Šamponem myjeme pouze vlasy, nikoli pokožku pod nimi

A jak ovlivňuje kvalitu vlasů jejich mytí? Jana Burdová sama na sobě vyzkoušela, jaké to je, nemýt si vlasy po dobu jednoho měsíce.

„Tělo si zvykne. Když to třikrát po sobě přečkáte, vlasy se opravdu přestanou tolik mastit. My na to nejsme moc stavění, ve vlasech se drží prach a potřebujeme mít pocit těch čistých vlasů. Takže mytí nevadí, ale určitě bych nedoporučovala masáže hlavy,” shrnuje s tím, že právě ony totiž aktivují mazové žlázy, které způsobují maštění vlasů.

Jak tedy na takové správné mytí vlasů? Základem je naředit šampon vodou – tak, aby nešel koncentrát přímo na pokožku hlavy, to jí totiž neprospívá. Důležité je pouze šamponem promnout vlasy a pak ho z nich spláchnout vlažnou vodou.

Pokud jde o výběr samotného šamponu, měli bychom podle ní zapomenout na výběr v drogeriích – místo toho doporučuje zkusit profesionální přípravky přímo ze salonů.

Jestliže vám jde o cenu, měli byste myslet na to, že profesionální přípravek je velký koncentrát, kterého spotřebujete na jedno mytí opravdu málo – v konečném důsledku tak zaplatíte podobnou cenu jako za přípravek z drogerie – vydrží vám totiž déle.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.