Dusík, fosfor, draslík – zahrádkářská abeceda. Nejlepší hnojivo je kompost

18. červen 2015
Jak správně nakupovat

N, P, K – základy zahrádkářské abecedy. Dusík, fosfor, draslík - látky, kterými se hnojí zelenina. Bez nich žádná rostlina neporoste dobře. Dusík podporuje růst zelené hmoty, fosfor růst kořenů a násadu květů a celkové zdraví rostliny, draslík podporuje kvetení, zrání plodů a zvyšuje celkovou odolnost proti chorobám a škůdcům.

Samozřejmě není jedno, v jakém poměru jsou jednotlivé látky v hnojivech zastoupeny. Tento poměr by měl být uveden na každém obalu průmyslově vyráběného hnojiva. Určit poměr těchto látek u organických hnojiv jako je hnůj a kompost (často bývají lisované do peletek) je mnohem náročnější.

Jak poznáte, že je hnojivo vhodné pro zeleninu? Hledejte o tom informace na obale! Na začátku, když zeleninu vysazujete, je vhodné používat granulované hnojivo nebo lisované peletky.

V 1. fázi organická hnojiva

Zahradnice Lucie Erbenová z Brné doporučuje v této fázi použít organické hnojivo: „Organické hnojivo nevyživuje jen rostlinu, ale udržuje i půdu zdravou. Díky němu se v ní množí žádoucí mikroorganismy a hnojivo udržuje půdu kyprou,“ vysvětluje. „Chemická minerální hnojiva nemusí působit na půdu úplně tak, jak bychom si přáli. Je to dáno tím, že obsahují i jiné látky, například chlór nebo různé soli. Z dlouhodobého hlediska je lepší hnojiva kombinovat,“ dodává Lucie Erbenová.

Zelenina se hnojí při výsadbě i v průběhu růstu rostlin. Jako samozřejmost bereme, že správný zahrádkář dbá na dobrou přípravu půdy ještě před výsadbou zeleniny – tzn. má zryto včetně vpravení kompostu do země. V červnu se přihnojuje, aby rostliny lépe kvetly a celkově prosperovaly.

Jestli budete hnojit pravidelně, nebo pohnojíte jednorázově, to záleží na druhu zvoleného hnojiva. Tekutá, ve vodě rozpustná hnojiva se používají zhruba každých 14 dní, pokud použijete granulované hnojivo s postupným uvolňováním, máte vystaráno na 3 měsíce.

Je lepší hnojit víc nebo míň?

Na tuto otázku odpovídá Lucie Erbenová stručně: „Je lepší číst návod! Kompostem nepřehnojíte,větší riziko je u průmyslových hnojiv. Velmi často se stává, že pěstitel chce svým rostlinám „dopřát“, ale výsledkem je spálení kořenů a v některých případech přehnané hnojení rostlinu i zahubí.

Když si uvědomíte svoji chybu včas a rostlinu v okamžiku, kdy jí začnou žloutnout a zasychat listy, vyndáte ze země, očistíte kořeny a přesadíte do nepřehnojeného substrátu, máte ještě šanci ji zachránit. Ale je to padesát na padesát. Buď to vyjde, nebo ne.“

Hnojiva můžeme koupit tekutá už namíchaná, vodorozpustná ve formě prášku, který si rozmícháte ve vodě na příslušnou koncentraci nebo jsou k dostání lisované granulky a peletky. Po vysazení je lepší použít granulovaná hnojiva, v průběhu růstu a zrání plodů pomohou více tekutá hnojiva, která spolu se zálivkou dodají rostlině potřebné látky rychleji.

Náš tip: když rajčata a papriky trpí nedostatkem vápníku v půdě, můžete ho doplnit popelem z dřeva. Jak dobře tato rada funguje, vyzkoušejte sami.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio