Dům v Předlicích, který nedávno poničil požár, čeká demolice

24. březen 2017

Předlice v Ústí nad Labem přijdou o další dům. Budovu, zčásti zřícenou po požáru předminulý víkend (11. 3.), už podle statiků nejde zachránit. Aby ruiny někoho neohrozily, hlídá je městská policie. Obavy o své zdraví mají hlavně obyvatelé sousedního domu, který od toho poničeného dělí jen cihlová zeď.

„Nepraská. Jen někdy večer slyšíme, jako kdyby se sypal písek… Kolikrát se v noci vzbudíme, podíváme se z okna ven, jestli to stojí… Kdykoli se může něco stát,“popsala nepříjemné pocity Andrea Pulcová s malým synkem v náručí.

Majitel zničeného domu Robert Mareček je pracovně dlouhodobě mimo město – vrací se příští týden. Radiožurnálu poskytl toto písemné prohlášení: „Řešení hledáme v součinnosti s mým právním zástupcem, statikem, stavebním úřadem a se zastupiteli města. Vzniklá situace mě velice tíží, a to nejen jako majitele nemovitosti, ale také jako občana města, a proto činím vše, co je v mých silách, aby se problém co nejdříve vyřešil.“

Příští týden se sejde se zástupci stavebního úřadu i vedení města. Ke svému domu poslal Robert Mareček statika, podle kterého nezbývá, než zbytky budovy strhnout.

K demolici vede i závěr statika najatého stavebním úřadem, jak v mailu potvrdil jeho vedoucí Vlastimil Hudeček: „Objekt nelze zachránit – to je názor statika a myslím, že to vidí i každý laik, pokud by do něj vlastník neinvestoval řádově miliony korun, pak by zachránit zajisté šel. Pouze by to asi bylo neekonomické.“

Některé zdevastované domy se majitelé snaží zachránit, nové ruiny ale vznikají

Předlice jsou známé zanedbanými domy, ještě před pár lety jich bylo několik desítek. Jak je to dnes, stavební úřad neví. Situace se stále mění.

„Povinností každého vlastníka je ze zákona starat se o jeho nemovitý majetek. Příkladem je dům Markova 34, který ještě před půl rokem byl obydlený nájemníky a dnes ho nelze než demolovat. Dále máme v této lokalitě objekty totálně zdevastované, a přesto se již opravují novými soukromými vlastníky,“ uvedl v mailu vedoucí stavebního úřadu Vlastimil Hudeček.

Za demolici čtyř zdevastovaných domů město v minulých letech zaplatilo zhruba 4 miliony korun a vymáhá je od majitelů. Vlastníci se nestarali ani o 18 domů v ulici Na Nivách – aktuálně budou v dubnu zastupitelé rozhodovat o jejich koupi za 400 tisíc.

autor: hau
Spustit audio