Dům umění Ústí nad Labem představuje současné slovenské umění

17. květen 2022 12:28

Dům umění Ústí nad Labem nabízí na aktuální výstavě díla současných slovenských umělců. Většinu z nich zapůjčily světové galerie a muzea. Tomu odpovídá i název výstavy – Strategies of Success, tedy Strategie úspěchu. Návštěvníkům představuje i příběhy umělců, kteří se prosadili ve světě.

Kurátor Juraj Čarný se nechal inspirovat knihou o brazilském umění v newyorských muzeích

„Přemýšlel jsem o tom, vlastně my na Slovensku, v Čechách nebo ve střední Evropě víme o tom, kam se ta umělecká díla dopracovala. Každý ten umělec měl vlastně úplně jiný příběh,“ vysvětluje Juraj Čarný. I proto na výstavu zařadil dílo zapůjčené z Galerie Martina Jandy ve Vídni – sérii 12 pohlednic ve stojanu.

Roman Ondak v domácím prostředí vyfotil lidi, kteří neradi cestují. „Původně ten cyklus vznikl jako fotografické dílo, až později vznikla varianta, kdy je každý z návštěvníků pozvaný, aby si jednu pohlednici vzal sebou a mohl ji poslat do světa. Tím vlastně ty Antinomády vyšlete někam, kam se asi jinak sami nepodívají,“ vysvětlil.

Kvůli dalšímu dílu se v Domě umění tři dny střílelo ze vzduchovky. Ústecká mistryně republiky Adéla Bláhová 800 střelami vytvořila dílo Jána Mančušky s názvem 800 způsobů, jak popsat stoličku.

„Když to nastřílela poprvé, tak to bylo úplně přesné, a vlastně jsme zjistili, že to nejde. To bylo tak skvěle nastřílené, že tam nebyl vůbec žádný esprit. Takže pak druhý den s ní tady trávil Juraj, který se jí snažil přemluvit, že nemusí střílet perfektně,“ přiblížil ředitel galerie Michal Koleček.

Návštěvníci výstavy si můžou na dílo Ilony Németh sednout nebo lehnout a poslouchat zvuky ze zabudovaných reproduktorů

Na další exponát, tentokrát z Ludwigova muzea v Budapešti, si návštěvníci výstavy můžou i sednout nebo lehnout. Je to velká červená postel s několika reproduktory. Ilona Németh toto dílo vytvořila v roce 1996.

„Ilona Németh to komentovala, že toto dílo vzniklo v čase, kdy v Československu začaly vznikat různé erotické pornografické časopisy. Byla to v jistém smyslu taková její kritika interpretace těla ženy. V tomto uměleckém díle reprezentuje tedy i jiné typy činností, které ženy vykonávají,“ vysvětlil kurátor Juraj Čarný.

Výstava nabízí díla dalších osmi slovenských umělců a v Domě umění potrvá do 2. července.

Spustit audio

Související