Duhová družba aneb Jak do SSSR místo mladých komunistů omylem pozvali gay aktivisty

15. prosinec 2018

Někdejší tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Ivan Kapitonov v roce 1978 pozval do Moskvy aktivisty gay hnutí ze Západního Berlína. K pozvání přitom došlo omylem: v té době si na základě trestního zákona o mužské homosexualitě v Sovětském svazu odpykávalo až pětileté tresty 1 300 lidí.

Událost připomíná server německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

Výzkum orgasmu i odtrestnění homosexuality. Československo bylo progresivní zemí, říká socioložka

03686001.jpeg

Českoslovenští sexuologové už v padesátých letech minulého století zkoumali, jak ženy vnímají rozkoš. Jejich výzkum byl ojedinělý nejen ve východním bloku, ale i na Západě.

Příběh vychází ze vzpomínek Larisy Belzerové-Lissjutkinové, kulturoložky a bývalé profesorky Svobodné univerzity v Berlíně, která tehdy skupinu německých aktivistů během jejich pobytu v Moskvě provázela. Ta po doktorátu nastoupila do Ústavu mezinárodního dělnického hnutí. Jeho pracovníci dobře ovládali cizí jazyky a z Ústředního výboru Komunistické strany jim občas svěřovali doprovod zahraničních delegací.

Jednoho dne roku 1978 si Belzerovou-Lissjutkinovou předvolal kurátor a oznámil jí, že do Moskvy má přijet skupina mladých západoněmeckých komunistů z organizace se zkratkou HAW, kteří podporují Sovětský svaz a chtějí navázat styky s mládeží. Během svého pobytu v Západním Berlíně se s nimi seznámil tajemník ÚV Ivan Kapitonov a pozval je do sovětské metropole.

Homosexuální družba

Belzerová-Lissjutkinová dlouho nemohla zjistit, o jakou organizaci se jedná. Až její známí z Berlína jí prozradili, že HAW je zkratka Západoberlínského homosexuálního hnutí a že aktivisté přijeli do Moskvy s cílem navázat kontakty s místní gay komunitou.

Vědci údajně našli způsob, jak z obličeje vyčíst sexuální orientaci

Průvod účastníků Prague Pride prošel Prahou

Američtí vědci loni vyvinuli algoritmus, který má na základě obličejových rysů rozpoznat sexuální orientaci. Studie však obsahuje několik sporných bodů. Tématu se ve svém komentáři v rakouském deníku Der Standard věnuje doktorandka ekonomie Alessandra Peterová ze Stanfordské univerzity v Kalifornii.

„Už druhý den se mě na rovinu zeptali, kde jsou v Moskvě gay kluby. Řekla jsem jim, že kluby u nás provozuje Svaz socialistické mládeže a že jsou pro všechny bez rozdílu. ‚Tak vidíš, tady jsou všichni integrovaní,‘ zareagoval na to jeden z aktivistů. A to už jsem pochopila, že budu muset s pravdou ven a prozradit jim, kde jsou ve skutečnosti sovětští homosexuálové ‚integrovaní‘ a kde musí procházet ‚socializací‘“, cituje Deutsche Welle z vyprávění Belzerové-Lissjutkinové.

Tři dny se jí dařilo hosty zabavit procházkami po Moskvě, ale čtvrtý den jí dali nůž na krk. Musela jim říct pravdu o postavení homosexuálů v Sovětském svazu: tedy že žádné gay kluby neexistují, homosexualita je trestně stíhaná a že zná osobně lidi, kteří jsou na základě paragrafu o homosexualitě zavření. Tím větší ale aktivisté projevili zájem se s představitele gay komunity setkat a zjistit více o jejich situaci.

Utajený omyl

Belzerová-Lissjutkinová na stránkách německé stanice vzpomíná, že seznamovat aktivisty s někým ze svých homosexuálních známých z disentu se jí zdálo příliš riskantní. Vysvětlila jim proto, že sovětští homosexuálové si telefonní čísla a vzkazy tajně předávají na stěnách veřejných záchodků, které pro ně fungují jako telefonní seznam a nástěnka zároveň.

Následně poprosila svého muže, aby mladé Němce na jeden z veřejných záchodků v centru Moskvy doprovodil. Ti si tam nafotili nějaké graffiti a opsali nápisy na stěnách, ale pak se objevila policie. Jen tak tak se jim podařilo zmizet.

Když Belzerová-Lissjutkinová kurátorovi z Ústředního výboru prozradila, že došlo k omylu a pozvaní Němci nejsou mladí komunisté, ale aktivisté gay hnutí, nejprve propadl panice. Po krátké úvaze však dospěl k závěru, že bude nejlepší situaci zamést pod koberec a před tajemníkem ÚV Ivanem Kapitonovem, který aktivisty pozval, vše zamlčel, uzavírá německá stanice Deutche Welle.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související