Duchcovský zámek otevírá nový prohlídkový okruh o životě Valdštejnů

29. červenec 2020 12:25

Nová prohlídková trasa představuje poslední rodinu Valdštejnů, která na zámku Duchcov pobývala na konci 19. století. Součástí prohlídky je hlavní sál předků a devět místností nově zrestaurovaného jižního křídla.

„Naším cílem není úplně zahltit návštěvníky jmény a příbuzenskými vztahy, spíše vypíchneme příběh zámku v 2. polovině 19. století. Ta nová trasa je věnována manželskému páru Jiřímu Vilémovi z Valdštějna-Vartenberka a jeho manželce Antonii Pascalině Metternichové,“ vysvětluje kastelánka zámku Lucie Šťastná.

Návštěvníci při prohlídce uvidí například dobové interiéry včetně původního nábytku.

„Koncept té prohlídkové trasy je postaven na soupisu mobiliáře z roku 1888, kdy k tomuto roku celkem přesně víme, co v které místnosti bylo. My jsme v podstatě spojili tento soupis a existující věci, o nichž tedy víme, že jsou původem z valdštejnských objektů. Na základě toho vzniklo právě to hraběcí apartmá,“ říká Lucie Šťastná.

Do půl roku by podle Lucie Šťastné měla valdštejnské apartmá doplnit i desátá místnost. Nový okruh je součástí projektu Národního památkového ústavu, který každý rok představuje nějaký významný šlechtický rod.

„Je to projekt, s kterým představujeme nejen ty známé Valdštejny, ale i ty méně známé, kteří měli možnost i díky působení ve službách císaře ovlivňovat dění v českých zemích,“ vysvětlil mluvčí Národního památkového ústavu Tomáš Pospíšil, proč letos padla volba na valdštejnskou šlechtu.

Duchcovský zámek ročně navštíví zhruba 15 tisíc lidí. Letos je to kvůli opatřením proti šíření koronaviru trochu horší. Kastelánka Lucie Šťastná věří, že nový okruh lidi přitáhne.

 

Spustit audio