Dubí je prvním českým městem, kde střeží dodržování nočního klidu hluková čidla

18. květen 2023 08:30

Se zajištěním nočního klidu pomáhají strážníkům v Dubí na Teplicku hluková čidla. Zaznamenají příliš hlasité projevy a hlášení pošlou městské policii. Město Dubí se už dlouho snaží uklidnit noční návštěvníky diskotéky i některé obyvatele vyloučených lokalit. Senzory hluku se ukazují jako možné řešení.

„Ti mladí se chtějí bavit, a do 22:00 můžou. Jestli je to ale později, tak už by ses tím mělo něco dělat. Tady je třeba domov důchodců, tak už jen kvůli nim, aby měli klid,“ vysvětluje Markéta Štullerová, zatímco se rozhlíží po okolí restaurace za městským úřadem.

Místní obyvatelé si na noční hluk z diskotéky stěžovali opakovaně a volali strážníky, kterým velí Tomáš Pykal. Oslovil proto výrobce hlukových čidel, která rozpoznají výstřely nebo rozbíjení skla, zda zvládne vyrobit i čidla využitelná pro Dubí. „Bylo to vyrobené na míru. Ta firma se toho chytla a teď to nabízí po celé České republice,“ přibližuje Pykal.

První takový senzor si ale namontovali v Dubí. „Před námi je lampa veřejného osvětlení – naproti té diskotéce. Na ní je čidlo, které zaznamenává rušení nočního klidu,“ popisuje Pykal.

Někteří lidé se teď kvůli hlukovým čidlům učí krotit své chování

Další problémové místo ve městě je v části Pozorka. Zejména v Ruské ulici někteří obyvatelé řeší své konflikty v noci a s křikem. Také tam už jsou dvě hluková čidla. Poplach spustí při hluku, který přesáhne 75 decibelů.

„To čidlo pak vyhlásí poplach – přímo strážníkům na monitoru nebo i na tabletu v terénu ukáže, které čidlo to bylo. Přehraje jim také kus záznamu – toho hluku, který tam někdo vyprodukoval, a kterým porušil ten noční klid,“ shrnul velitel městské policie Tomáš Pykal.

Podle něj hluková čidla spouštějí poplach prakticky každou noc a opakovaně. Často kvůli stejným lidem, kteří už se ale díky čidlům začínají víc ovládat. „Dostanou do povědomí to, že jakmile zakřičí, tak přijede hlídka městské policie,“ vysvětluje Pykal.

První hlukový snímač v Dubí zprovoznili v prosinci, další dva přibyly teď na jaře. Zatím se objevila jenom jedna nečekaná komplikace. „Na jedno čidlo nám brzkých ranních hodinách přilétá kos, který tam pak zpívá. A strážníci pak vymačkávají jeden poplach za druhým,“ dodává s úsměvem Tomáš Pykal.

Zkušenosti s využitím hlukových čidel zajímají i další obce a města. Velitel dubských strážníků je teď o svém nápadu jezdí informovat.

Spustit audio

Související