Duben 1969

18. duben 2009

V mnoha médiích se v posledních dnech připomínalo čtyřicet let od chvíle, kdy se do čela Komunistické strany Československa prodral Gustáv Husák.

0:00
/
0:00

Stalo se tak na zasedání ústředního výboru KSČ 17. dubna 1969. Stručně řečeno, atmosféra těch dnů byla tíživá - okupační moc na jedné straně, nespokojená s tím, jak se u nás věci pomalu takzvaně "normalizují", na druhé straně tisíce nespokojených lidí, zdrcených z toho, jak rychle se daří zapomínat na relativně svobodné nadechnutí jara předešlého roku. A co se stalo 17. dubna? Dopoledne se naposledy sešlo předsednictvo Ústředního výboru KSČ, aby učinilo rozhodnutí před odpoledním zasedáním pléna: odvolat Alexandra Dubčeka z funkce prvního tajemníka a navrhnout kandidaturu Gustáva Husáka. V 15 hodin na zasedání Ústředního výboru KSČ byl Alexander Dubček uvolněn z funkce. Z přítomných 188 členů ústředního výboru se pro Gustáva Husáka vyslovilo 156 členů, proti 22, jeden hlasovací lístek byl neplatný. Večer po zasedání vystoupili v televizi Ludvík Svoboda a Gustáv Husák. Mluvili o tom, že lidé chtějí pořádek, o pevném uplatňování vedoucí úlohy komunistické strany, že zákonnost se bude přísně střežit, a že politické procesy se nevrátí. Příslušníci Veřejné bezpečnosti rozehnali v Praze na Václavském náměstí shromáždění asi tří stovek lidí, kteří tam proti zvolení Gustává Husáka protestovali.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.