Drobné změny jízdních řády vlaků a autobusů v Ústeckém kraji od 11. června. Obnoví se spojení mezí Varnsdorfem a Seifhennesdorfem

9. červen 2023 12:28

V neděli 11. června se částečně změní jízdní řády některých vlaků a autobusů v Ústeckém kraji. Pravidelná vlaková doprava se po osmi letech vrací například na trať mezi Varnsdorfem a Německem. Vlaky budou znovu stavět i v Koštově na Ústecku, kde je kraj loni zrušil.

Jde především o drobné korekce jízdních řádů vlaků, většinou jde o minutové posuny, aby na sebe spoje lépe navazovaly. Časově se posunou drobně začátky a konce jízd vlaků v oblasti Mostu, Kadaně a Klášterce nad Ohří, novinkou je víc přímých spojení mezi Ústím nad Labem a Kláštercem bez přestupu v Chomutově. Pak tu jsou i další změny. Jde například o využití vlaků mezi Ústím a Děčínem, které původně sloužily jen pro převoz vlakové soupravy.  

„To, co už je pro cestující trošku významné, je třeba zveřejnění jízd několika tzv. soupravových vlaků, které dneska stejně jely, kraj je platil, ale sloužily jenom jako technologický přejezd dopravce bez cestujících. Jsou to třeba dva vlaky mezi Ústím a Děčínem kolem jedné a kolem páté odpoledne,“ říká Jakub Jeřábek z Odboru dopravy Ústeckého kraje.

Od neděle budou navíc zastavovat osobní vlaky opět ve stanici Koštov na Ústecku. Loni v prosinci je tam kraj zrušil. Nebylo totiž jasné, jestli se dopravce stihne s novými vlaky otočit v Ústí nad Labem.

V krajské autobusové dopravě pak také dojde většinou jen k malým úpravám, k těm větším patří navýšení o dva spoje v oblasti Hřenska a Mezné na Děčínsku, spoje přibydou na žádost cestujících i do průmyslové zóny Verne u Klášterce nad Ohří. A v Chomutově vzniknou dvě nové zastávky krajské autobusové dopravy, aby měli lidé snazší přístup na spoje městské hromadné dopravy.

Po osmi letech se znovu obnoví železniční spojení mezi Varnsdorfem ve Šluknovském výběžku a saským Seifhennesdorfem. První jízda vlaků Trilex společnosti Länderbahn se před spuštěním pravidelného jízdního řádu uskuteční už v pátek. Provoz na této trati zastavil špatný technický stav železničního přejezdu v Nordstrasse, nový jízdní řád počítá s 11 páry spojů do Seifhennesdorfu denně. Spojení do saského Seifhennersdorfu bude součástí linky L7 z Liberce. Úsek z Varnsdorfu obsluhovala osm let náhradní autobusová doprava.

Spustit audio