Dostat se z předlického ghetta není pro jeho obyvatele jednoduché

6. listopad 2012

Jak uniknout z ghetta? Takovou otázku sice neřeší všichni, určitě ale část lidí, kteří v nich žijí. Je to i případ ústecké čtvrti Předlice. Žijí tam převážně početné romské rodiny závislé na sociálních dávkách.

Majitelé domů se ale většinou o své nemovitosti nestarají a domy chátrají. Rom z Předlic jen těžko hledá bydlení jinde. Pokouší se o to i šestapadesátiletá Gizela Karičková. V domě v Hrbovické ulici žije už dva roky. Teď už se tam bojí.

„Předtím dům vypadal jinak, byl v dobrém stavu. Byla tu voda, elektřina, všechno... Co se sousedi odstěhovali, tím to začalo... Chci se odstěhovat, nemám ale peníze – můj příjem je tři tisíce čtyři sta korun. Byla jsem na Člověku v tísni. Tam mi sice hledali byt, ale že by mi pomohli s tou kaucí, to ne.“ říká paní Karičková.

Pracovníci Člověka v tísni kvůli mlčenlivosti nemohou potvrdit ani vyvrátit, jestli se na ně skutečně obrátila nebo ne a případně jak jí pomohli.

Gizela Karičková si nakonec nedaleko našla byt bez kauce a požádala o finanční pomoc, potvrzuje Zlata Kuzmová z ústeckého úřadu práce: „Bohužel nesplňuje podmínky pro to, aby brala příspěvek na bydlení. Takže požádala o doplatek na hmotné nouzi.“

Jenomže to by pak dohromady i s dávkou na živobytí měla Gizela Karičková zhruba šest tisíc - po zaplacení nájmu by jí zbyly dvě stovky. Zůstala proto v ruině. O své situaci jednala s lidmi z kanceláře primátora - ti jí zprostředkovali schůzku na sociálním odboru obvodní radnice, kam sama předtím nezašla.

„Pracovníci obvodu pomohou paní nejen s vyplňováním papírů a odbornou poradou, ale i s vyřizováním možných dávek, které vyplácí úřad práce.“ Vysvětluje mluvčí města Romana Macová, která doplnila, že schůzka je domluvená na středu.

Problém je v tom, že paní Karičková neplatí nájem -majitele domu už rok neviděla. Bez potvrzení o tom, že v posledních třech měsících někde platí nájem, nemá nárok na vyšší podporu. Zlata Kuzmová nabízí řešení: „Jsme připraveni paní pomoci v případě, že si požádá o mimořádnou okamžitou pomoc. Tohle je na individuálním zvážení každé rodiny. Až by potom mohla brát příspěvek na bydlení ze státní sociální podpory, tak ten je samozřejmě vyšší.“

autor: hau
Spustit audio