Dopravní podnik po zhruba 11 měsících znovu zprovoznil druhý výstup za stanice metra Anděl – u zastávky Na Knížecí

30. září 2021

Cestující v pražském metru mohou od středy téměř po roce znovu využívat i druhý výstup ze stanice Anděl na lince B. Kvůli opravám byl zavřený od loňského listopadu. Dělníci tam mimo jiné měnili eskalátory, ale taky opravovali vestibul.

Zásadní změnou je obnovená možnost vystupovat ze stanice Anděl u Ženských domovů na autobusové nádraží Na Knížecí. Důležitá je také rekonstrukce samotného vestibulu. Nové jsou nejen eskalátory, ale i celý tubus – tedy tunel, kterým eskalátory vedou. Vestibul stanice má nové osvětlení, víc skleněných ploch, leskne se a působí vzdušněji. Zmizely také stánky a prodejny, které celý prostor plnily.

Nový vzhled vestibulu Na Knížecí vychází z návrhu původních autorů tehdejší stanice Moskevská

Na konci vestibulu se nově nachází velká vitrína, ve které Dopravní podnik plánuje výstavy, například o historii metra. Nový vzhled vestibulu vychází z návrhu původních autorů tehdejší stanice Moskevská – dnes Anděl.

Okolí stanice u autobusového nádraží zatím Dopravní podnik zásadně neřešil, opravené jsou jen přístřešky výstupů. Do rozsáhlé rekonstrukce nádraží se pouštět nechce, jeho funkci totiž pravděpodobně výhledově převezme plánovaný dopravní terminál na Smíchovském nádraží a částečně i výstavba nové čtvrti Smíchov City. Výhledově se tak dokonce dva vstupy do vestibulu zruší a vznikne nový z ulice Stroupežnického.

Pražské metro má celkem 61 stanic, ve kterých je 76 vestibulů. 18 z nich už je zrekonstruovaných, Dopravní podnik by rád pokračoval v tempu prací na dvou stanicích ročně. Letos otevřel bezbariérový přístup do stanice Karlovo náměstí. Dělníci ho budují i ve stanici Jiřího z Poděbrad. V přípravě jsou také práce na Českomoravské a na Florenci.

Spustit audio

Související