Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova začal testovat své řidiče a další zaměstnance na covid-19

8. březen 2021 13:12

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova testuje zaměstnance na covid-19. Firma zatím nakoupila 2 000 testů pro více než 400 řidičů a dalších pracovníků. Ti si vzorky z nosu odebírají sami, tým jejich kolegů pak testy vyhodnocuje.

Během 5. března si test udělalo na 200 zaměstnanců, 5 z nich bylo pozitivních. 8. března od 7:00 testování pokračuje.

„Venku čekají lidé, než přijdou na řadu. Kolega jim vysvětlí, jak si mají udělat výtěr z nosu, já udělám za pomoci tyčinky ten rozbor a dám to na test. Po zhruba 15 až 20 minutách už víme výsledky, tak to těm lidem, čekajícím venku, sdělíme,“ popsal Oldřich Chyba z odběrového centra Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova, jak vypadá průběh testování.

Že má test negativní se dozvěděl řidič tramvaje Petr Bohatý. Možnost testování přímo naproti vrátnici svého podniku přivítal: „Myslím si, že je to dobře – že aspoň víme, jestli jsme pozitivní, nebo ne.“

Dopravní podnik má zatím zásobu testů na jeden měsíc

Dopravní podnik nakoupil 2 000 testů na covid-19. Rychlé rozhodnutí vlády jejich cenu výrazně zvýšilo.

„Během 24 hodin se nám podařilo dostat do podniku 2 000 kusů těchto testů. Za jeden test jsme zaplatili 140 korun s tím, že nám vláda přispěje částkou pouze 60 korun,“ doplnil ředitel podniku Daniel Dunovský.

Zásoba by měla vystačit na 4 týdny i s rezervou, ze které se provádí tzv. zajišťovací testy.

Podle Dunovského je mezi zaměstnanci oproti loňskému jaru mnohem více nakažených. Rušit nebo omezovat spoje ale dopravní podnik Mostu a Litvínova zatím nemusí.

„Myslím si, že vyšší je určitě. Pokud ten řidič není úplně nemocný, tak je třeba v karanténě, takže nemůže do práce. S tím tedy máme trochu problémy, ale zatím to zvládáme. Máme brigádníky, dohodáře – pevně věřím, že to ustojíme,“ dodává Dunovský.

V Mostě bude testování zaměstnanců dopravního podniku pokračovat zas v pátek a v pondělí. V týdnu se uskuteční v depu v sousedním Litvínově.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související