Domy pro seniory a další zařízení sociálních služeb se znovu otevřou, ale jen pro návštěvy s negativním testem na covid-19

3. prosinec 2020 08:45

Od tohoto víkendu se obnoví návštěvy v zařízení sociálních služeb. Rozvolňují se tak opatření proti šíření koronaviru. Lidé, kteří zamíří například do domovů pro seniory, ale musejí mít negativní test na covid-19.

Testy je možné provádět přímo na místě, na to ale podle vedení Ústeckého kraje není dostatečný personál.

K návštěvě zařízení sociálních služeb, tedy například domovů pro seniory, musí mít lidé negativní test na koronavirus starý nejdéle 48 hodin. Podle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD by mohly testy na nákazu provádět přímo jednotlivá sociální zařízení.

„A co je důležité? Aby toto povinné testování za účelem návštěvy svých blízkých, bylo pro všechny bezplatné. To je extrémně důležité, protože jinak by ty úhrady mohly stoupnout až do řádů tisíců, a to nechceme,“ vysvětlila Maláčová.

Domovům seniorů chybí na testování návštěv personál

Podle ústeckého hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO ale na testování nemají poskytovatelé dostatek personálu.

„My nemáme personál a v sociálních službách opravdu nemáme jak to posílit. Takže tady asi zase, bohužel, dostala paní Maláčová mylné informace, a ti lidé se toho chytli, ale ty domovy pro seniory to nezvládnou,“ upozorňuje Schiller.

Další problém byl s antigenními testy, kterými měli návštěvy v jednotlivých zařízeních zdravotníci testovat. Kraj totiž neměl do středy povolení, aby organizace používaly testy, které původně byly určené k plošnému testování klientů a zaměstnanců sociálních služeb.

Podle vyjádření ministryně práce má ministerstvo vydat metodický pokyn během k používání testů ještě během 3. prosince.

Lidé by se po splnění všech podmínek měli na návštěvy příbuzných předem ohlásit.

„Každá organizace si to nastavuje podle svých možností, takže vždy doporučuji kontaktovat předem danou organizaci a domluvit se na tom způsobu, jestli bude nějaký rezervační systém, nebo se ohlásit s tím, kdy chce člověk přijet a zjistit, co má pro to udělat, za jakých podmínek může přijet, a tak podobně,“ vysvětlila vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petra Lafková z krajského úřadu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související