Domácnosti v Česku se musí připravit na dražší vytápění. Rostou ceny plynu, elektřiny i hnědého uhlí

7. říjen 2021 09:54

V Česku začala naplno topná sezóna. Kvůli rostoucím cenám se ale musí domácnosti připravit na vyšší náklady za vytápění. Vedle rostoucí ceny plynu a elektřiny zdražuje i hnědé uhlí.

Růst cen Českému rozhlasu potvrdilo několik uhelných skladů i Asociace nezávislých dodavatelů energií. Stoupající zájem o tuhá paliva zaznamenali i těžaři v Ústeckém kraji. Zásoby pro domácnosti ale mají dostatečné.

„Právě v těchto dnech zaznamenáváme největší zájem o tříděné uhlí z dolu Bílina,“ komentoval zájem o uhlí mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

Podobná je i situace v Se.ven Energy, která těží uhlí na Mostecku. „V současné době evidujeme enormní zájem o uhlí, rozhodně vyšší než v minulých letech,“ potvrdila mluvčí společnosti Eva Maříková.

Oproti skokovému zdražení plynu a elektřiny se ale cena uhlí pro koncové zákazníky zvýšila zhruba o 7 procent.

„Nyní lze tuzemské tříděné hnědé uhlí pořídit v intervalu mezi 3 000 a 4 000 korunami za tunu, a to včetně DPH, ekologické daně, nakládky – zkrátka jde o konečnou cenu. Liší se to v závislosti na regionu –kvůli nákladům za přepravu,“ vysvětlil ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

V Ústeckém kraji zatím zůstávají ceny hnědého uhlí stejné

Těžební společnosti v Ústeckém kraji a hlavní producenti hnědého uhlí ale ceny ještě nezvyšovali.

„Cenu uhlí jsme ještě letos neupravovali, ani to letos dělat nebudeme. Uvidíme, jak to bude vypadat v příštích letech,“ potvrdila za Sev.en Energy Eva Maříková.

Ke zdražení zatím nepřistoupily ani Severočeské doly. Změnu cen chystají jako v jiných letech na přelom roku.

„Na nás doléhá to, že se zdražují energie a materiály, ze kterých musíme dělat opravy a revize našich strojů. Budeme muset zohlednit to, že se nám skokově zvedají náklady na těžbu,“ dodal Lukáš Kopecký ze Severočeských dolů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související