Domácí zavařené maso si podle lektorky vaření z jedlých rostlin zamilujete

10. říjen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Nakládané maso

Když si maso sami naložíte, má to z pohledu Jany Vlkové dvě nesporné výhody. Je vám kdykoli k dispozici. A zejména přesně znáte složení své masové konzervy.

„Mně se to zdá jednodušší a lepší, než si objednávat jídlo v plastových krabicích z restaurace. Mít zavařené maso hezky doma ve spíži na poličce a skleničku vytáhnout, když zrovna dostaneme hlad,“ říká lektorka vaření z jedlých rostlin a autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Do svých domácích masových konzerv přidává v létě nasušené bylinky a podzimní semínka. Planě rostoucí rostliny se v minulosti mnohem víc než dnes používaly jako koření. Jana Vlková doporučuje se k této tradici vrátit a vyzkoušet pikantní chuť např. semen hořčice, česnáčku anebo barborky.

Nakládané maso

Ingredience
  • Pro 4 osoby: 4 velká rajčata
  • 2 cibule
  • 1 vepřová panenka
  • koření z vlastních zásob
  • rozmarýn
  • tymián
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř

Panenku nakrájíme na kousky, osmahneme na olivovém oleji a dáme stranou.

Nakrájíme cibuli na kostičky a na olivovém oleji osmahneme dozlatova.

Přidáme oloupaná rajčata a maso.

Přidáme oblíbené koření. Můžeme použít i bylinky nasbírané v létě, mateřídoušku apod.

Směs dusíme cca 1 hodinu pomalu při mírné teplotě.

Naplníme do zavařovacích lahví, uzavřeme patentním uzávěrem a pasterizujeme v myčce (intenzivní program) nebo v zavařovacím hrnci při vyšší teplotě 45 minut až hodinu.

Spustit audio