Dokonale vyladěné křehké ražniči Taťány Řehákové je pekáček plný vepřového masa a uzeného
Tenhle masový pekáč si zamilujete. Na křehké ražniči podle Taťány Řehákové z Přívratu u České Třebové nepotřebujete žádné špízy. Šťavnaté druhy masa s cibulí jsou obohacené o přeliv z tvarohu a olomouckých tvarůžků.
- Suroviny na 4 porce:
- 400 g krkovice
- 400 g kotlety
- 100 g moravského uzeného
- 50 g slaniny
- 100 g cibule
- pepř
- sůl
- 4 lžíce pikantní hořčice
- Na přeliv:
- 250 g polotučného tvarohu
- 100 g olomouckých tvarůžků
- špetka soli
- špetka kypřicího prášku do pečiva
Postup
Krkovici i kotletu nakrájíme na 4 plátky. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Pak každý plátek potřeme hořčicí z jedné strany. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
Do pekáčku vkládáme střídavě krkovici, uzené maso, cibuli, slaninu a kotletu. Opakujeme, dokud není pekáč plný. Zbylou cibuli můžeme nasypat pod maso. Podlijeme 150 ml vody.
Přiklopíme a pečeme zhruba 60 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Maso musí být upečené, ale zůstat šťavnaté.
Přeliv si připravíme tak, že tvarůžky nastrouháme nebo rozsekáme v robotu. Přidáme k nim tvaroh, sůl a prášek do pečiva. Společně vše utřeme do hladké konzistence.
Směs vložíme do misky a tu dáme nad hrnce s horkou vodou. Nad vodní lázní šleháme do krému, až je přeliv tekutý. Prášek do pečiva spojí ingredience, a přeliv bude tekutější a trochu nabude.
Maso můžeme přelít rovnou v pekáčku nebo ho vyndáme na talíř a přelijeme každou porci zvlášť. Podáváme s bramborem a okurkou.
Taťána Řeháková
Recept má od své maminky, která ho takto dělávala. Neobtěžovala se s napichováním kousků masa na špízy, aby ušetřila čas.
Přivítala nás ve dveřích svého domu s vlastnoručně upečeným kváskovým chlebem se solí. Kromě toho na nás čekaly i kynuté koláče a také segedínský guláš. Byly to přímo kulinární orgie. Navíc v překrásném prostředí kuchyně laděné do starých časů.
Byli jsme tam šťastní a odjížděli najedení k prasknutí.