Dog dancing je zábava pro psa i jeho pána. Chytrý pes se naučí trik i za deset minut

27. červenec 2022

Líbí se vám tanec se psem a chtěli byste se této disciplíně věnovat? Jděte do toho! Finančně nenáročný sport zabaví vás i vašeho psa.

Kristýna Lakomá se dog dancingu věnuje už sedm let a za tu dobu dosáhla řady úspěchů. „S Happym jsme vicemistři dog dancingu mládeže v kategorii freestyle do 18 let. Minulý rok jsme obsadili i 3. místo. A máme 14. a 15. místo z mistrovství České republiky.“

Zatímco Kristýna se o své zálibě rozpovídala, pes Jay na mikrofon ani neštěkl. „V dog dancingu je zakázané štěkat, strhávají se za to body. Ale Jay umí štěkat, třeba za plotem, ale jinak nesmí,“ říká o svém parťákovi Kristýna Lakomá.

Dog dancing vs. agility

„To jsou úplně odlišné disciplíny. U agility pes překonává překážky, jsou povinné, nesmí mít odmítnutí, nesmí je překonat v jiném pořadí. Dog dancing je tanec se psem, kdy tým předvádí různé cviky, které by měly sedět do hudby,“ vysvětluje Kristýna.

Dog dancing Kristýnu zaujal na internetu. „Začínala jsem s dlouhosrstou kolií Luckym, který už teď začíná být důchodce, a moc spolu už necvičíme. Mám tři pejsky, Luckyho, border kolii Happyho a Jaye, ten je plemene šeltie.“

Malý, nebo velký pes?

Dog dancingu se můžete věnovat s jakýmkoliv plemenem. Psa by to mělo hlavně bavit. „Měl by se brát ohled na stavbu psa. S malým psem nedokážu udělat třeba odrazy od těla, s velkým psem zase není úplně možné udělat třeba slalom mezi rukama,“ dodává Kristýna Lakomá.

Čtěte také

Při výcviku začněte od jednoduchých triků. „Doporučila bych začít učit psa pozornost, aby chtěl pracovat. A pak ty základní cviky, aby se pes třeba dotkl dlaně, pomocí toho se naučí další cviky.“

A jak rychle se pes učí? „Záleží jaký trik a záleží na psovi. Když jsem učila odraz od těla, tak borderák se to naučil za deset minut a dlouhosrstá kolie se to učila v průběhu celého roku.“

Kdo se chce dog dancingu věnovat, měl by se obrátit na Dog Dancing Club Czech Republic. Tam jsou oficiální instruktoři, obrátit se můžete i na ty neoficiální. „Dělají se také online kurzy. Je možnost naučit se vše na internetu, tak jsem o dělala i já, nikdy jsem nechodila k trenérům,“ říká Kristýna Lakomá.

Jak psa motivovat, jak to chodí na soutěžích a jaké kategorie dog dancing zahrnuje? Poslechněte si celý rozhovor s Kristýnou Lakomou.

Spustit audio

Související