Dobrovolníci v Ústeckém kraji pomáhají zvládnout lidem život při pandemii koronaviru

11. březen 2021 09:40

Se zvládnutím epidemie koronaviru pomáhají v Ústeckém kraji také dobrovolníci. Pracují třeba v nemocnicích a sociálních zařízeních, pomáhají lidem v karanténě, seniorům s nákupem potravin nebo s venčením psů. Dobrovolnickým centrům v kraji se stejně jako loni na jaře nebo na podzim hlásí každý měsíc průměrně 15 až 20 lidí, kteří se chtějí do jejich činnosti zapojit.

Dobrovolník Martin pomáhá s nákupy pro seniory nebo lidi v karanténě v Ústí nad Labem už rok. Během pandemie si vyzkoušel i práci pečovatele v sociálních zařízeních.

„Ještě jsem teda za ten rok stihnul navštívit několik sociálních zařízení – domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem. Dělal jsem ‚pečovatele' – krmil jsem lidi, snažil jsem se je i povzbudit, že na to nejsou sami, i když ta jejich frustrace je velká,“ popisuje Martin.

Každý, kdo potřebuje pomoc, může telefonicky kontaktovat dobrovolnické centrum.

Některým klientům už dobrovolníci pomáhají pravidelně. „Mám jednoho stálého klienta, s kterým si píšu bez prostředníka. Napíše mi nákup na e-mail, já mu nakoupím a dovezu mu nákup domů,“ dodává Martin.

Dobrovolníkem se může stát každý

V Ústeckém kraji mají centra aktuálně na 500 dobrovolníků. Přihlásit se může každý. Než ale začne pomáhat v terénu, musí projít školením.

„V té první fázi jsme se naučili online dobrovolníka proškolit – jeden školitel se spojil s jedním dobrovolníkem, podle takového manuálu prošli základy o právech a povinnostech dobrovolníka – kde je hranice, co je ještě dobrovolnictví a co už by dobrovolník vykonávat neměl,“ říká ředitelka ústeckého Dobrovolnického centra Lenka Vonka Černá.

V dubnu začnou dobrovolnická centra školit prostřednictvím tří online setkání další zájemce.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související