Dobrovolníci se rozhodli zvelebit vyvýšený prostor ústecké Masarykovy ulice mezi paneláky

13. srpen 2020 09:41

Pěší zóna v Masarykově ulici v Ústí nad Labem k procházkám a nákupům rozhodně neláká. Prostor jakoby v patře nad ulicí mezi panelovými domy je zanedbaný, válejí se tam odpadky a některé obchody jsou prázdné. Dům umění, který tam dočasně sídlí, to chce změnit. Právě dnes (13. 8.) tam dobrovolníci začnou upravovat některé velké květníky.

Měly by navázat na dva květníky, které s pomocí zahradních architektů lidé před Domem umění upravili už loni.

„Vypadají jako vlna, když všechny ty traviny vyrostou. Proto jsme opět oslovili architektonické studio, abychom upravili i ostatní květináče, ve kterých už je ta zeleň vyprahlá. Chtěli bychom, aby opět pracovali s rostlinami, které nepotřebují tak často zalévat,“ vysvětlila kurátorka Iva Polanecká.

U Domu umění už jsou dva květináče upravené. Dobrovolníci zkrášlí dva další, které jsou zanedbané

Lidé budou na nevzhledných květnících podle kurátorky Martiny Johnové pracovat do soboty, každý den od 13 do 18 hodin. Sobotní odpoledne pak místním obyvatelům zpestří bleší trh a hry pro děti.

„Lidé, kteří nám budou chtít pomoci, mají příležitost. Budeme vyřezávat suché rostliny, vydlabávat kořeny a pak to budeme osazovat. Ideálně by si sem každý měl vzít rukavice, protože v té hlíně je spousta střepů, možná i injekčních stříkaček. Kdo má, ať vezme lopatu, případně také hrabičky,“ dodává Johnová. Pochybuje ale, že se podaří obnovit všechny zanedbané květníky.

„Náklady na úpravu všech květináčů jsou kolem 90 tisíc korun. Proto se teď pokusíme udělat ty dva, pak opět přijde fáze vyjednávání s městem, připomínka tohoto místa a pokus přemluvit místní politiky, že má smysl do tohoto prostoru investovat, aby se tu člověk lépe cítil,“ vysvětluje Johnová.

Právě to je cílem projektu Domu umění, jehož je zvelebení květináčů součástí.

Spustit audio

Související