Dobrovolníci od nás i z ciziny pomáhají v mokřadech v Jablonném v Podještědí

25. srpen 2014

Ze zanedbaných mokřadů u zámku Nový Falkenburk v Jablonném v Podještědí na Liberecku nedávno vznikl krásný kout přírody, jako stvořený pro procházku. Teď tam uvidíte nejen turisty, ale také dobrovolníky, kteří odstraňují vodní plevel a dělají spoustu další užitečné práce.

Na mokřadech teď pracuje 14 mladých lidí, kteří se sem sjeli nejen z Evropy, ale i z Číny, Ruska nebo z Kolumbie.

Jde už o 11. Mezinárodní dobrovolnický kemp New Forrest, tedy v překladu Nový les. Dobrovolníci v rámci něj už také čistili první ještědský prales, který se, i díky nim, rozrostl na 35 hektarů.

Mokřady okolo Nového Falkenbergu spravují ochránci přírody ze spolku Čmelák, kteří je získali v dražbě od bývalého státního statku v roce 2005. Od té doby mokřady čistí a rekultivují. Veřejnosti je zpřístupnili až letos v červnu.

Na mokřadech je k vidění například ďáblík bahenní, letos poprvé v nich také letos rozkvetly vzácné kosatce sibiřské a žije zde také přísně chráněný skokan skřehotavý.

Mokřady mohou být vděčných cílem výletu – jejich prohlídku můžete spojit s prohlídkou jablonného v Podještědí nebo nedalekého zámku Lemberk.

Spustit audio