Do základních a středních škol v Česku se vrací povinné týdenní testování

22. listopad 2021 13:08

Žáci a studenti v celém Česku se 22. listopadu povinně testovali na koronavirus. Plošné testování v základních a středních školách by se mělo opakovat každé pondělí – nejspíš až do konce února.

Antigenní testy podstoupily i děti v Základní škole Za Chlumem v Bílině na Teplicku, která byla kvůli rozsáhlému ohnisku covidu-19 zavřená. K výuce se tam vrátili před týdnem.

Samuel patří mezi 70 dětí Základní školy Za Chlumem, které si nemocí začátkem listopadu prošly. 22. listopadu se tedy testovat nemusel. „Zvládal jsem to dobře – jen mě asi 5 dní bolela hlava, to bylo všechno,“ konstatuje.

Jeho spolužáka Denise ale antigenní test čeká: „Vyndám tu špejli, pětkrát s ní zatočím dolů, pětkrát nahoru, pak to dám do té vody, pak to zavřu, zamíchám a nalijeme to do kazety, kterou pak od nás učitelka převezme,“ popisuje.

Bílina ZŠ Za Chlumem, děti se dnes testovaly

Děti testování zvládají. Těm nejmenším mohou pomoct rodiče. Třeba syn Jindřišky Wiedemanové, který chodí do první třídy, to ale nepotřeboval. „Probíhalo to i ve školce, takže už ví – nemá s tím problém,“ konstatuje jeho maminka. Větší komplikací pro Wiedemanovi prý nebyla ani 14 dní zavřená škola.

Podobně mluví i tatínek druháka, Tomáš Matušek: „Učili jsme se k klukem doma. Druhý je ve školce. S tím starším jsme měli domácí výuku – byli týden doma a dali jsme to. Testování zvládá v klidu, neměl by to být problém.“

„Tohle testování bylo v plánu i bez ohledu na vládní nařízení. Bývala by ale přijela testovací jednotka, tu jsme ale zrušili, když bylo nařízeno toto testování,“ říká ředitelka školy Barbora Schneiderová, která by ale ráda ještě testování PCR testy do konce roku zorganizovala.

„Jsme stále ještě dost personálně oslabeni – dost pracovníků ještě marodí. Ne s covidem, jde spíš o další respirační omezení nebo o plánované zákroky, takže se hodně supluje. Co se týče těch bezpečnostních opatření, tak si myslím, že jsou obdobná jako na jaře,“ shrnula Schneiderová.

Škola ještě doporučila dětem, aby nosily roušky i ve třídách při vyučování. Pro jejich nošení se rozhodli i někteří očkovaní učitelé. Pro neočkované zaměstnance jsou pak respirátory povinné.

Spustit audio