Do vesmíru se chystá unikátní česká družice. Vyšle ji pražské Planetum pomocí rakety Falcon 9

11. listopad 2021

Pražské planetárium a hvězdárny vyšlou v červnu 2022 do kosmu družici, která poslouží k popularizaci vědy a výuce. Zástupci planetária to oznámili na festivalu kosmických aktivit Czech Space Week v Praze. Družici vynese do kosmu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Řídící centrum v planetáriu bude přístupné veřejnosti.

Družice nazvaná Planetum1 bude jubilejní 10. družicí v historii České republiky a Československa. Planetum1 náleží do třídy takzvaných cubesatů - malých družic složených z „kostek“ o standardizovaných rozměrech 10 x 10 x 10 centimetrů.

Čtěte také

Pražské planetárium má v plánu otevřít řídící centrum pro školní exkurze. Během workshopů se žáci středních škol a posledních ročníků základních škol seznámí s jednotlivými odvětvími kosmického průmyslu. „S družicí budou moci přímo komunikovat a získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy. Pro vysokoškoláky bude k dispozici prostor pro spolupráci v rámci bakalářských či diplomových prací,“ uvedl v tiskové zprávě Jakub Rozehnal, ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny.

550 kilometrů nad povrchem Země

Po přibližně osmiminutovém letu na raketovém nosiči má být družice vypuštěna spolu s dalším nákladem ve speciálním kontejneru - takzvaném deployeru. Po ověření parametrů dráhy pak družice poputuje do volného kosmického prostoru, bude obíhat asi 550 kilometrů nad povrchem Země s periodou 90 minut rychlostí téměř 28.000 kilometrů za hodinu.

Oběh po tzv. heliosynchronní dráze se sklonem přibližně 98 stupňů vůči zemskému rovníku zajistí, že na družici bude stále svítit Slunce, což jí umožní neustále dobíjet akumulátory ze solárních panelů.

Díky aktivnímu systému orientace, bude Planetum1 nejlépe prostorově orientovaným 1U satelitem na světě.
Jakub Rozehnal

Komunikace se uskuteční skrze radiový signál na radioamatérských frekvencích, takže data z družice můžou přijímat radioamatéři. Planetum1 si ponese také zařízení pro měření magnetického pole Země.

Na přípravě družice spolupracoval český start-up Spacemanic s Výzkumným a zkušebním letecký ústavem v Praze. Projekt podpořilo hlavní město Praha.

zdroj: ČTK
Spustit audio