Do pátku se lidé po celém Česku můžou nechat zdarma otestovat na HIV a všechny typy žloutenky

21. listopad 2017

Virem HIV se u nás každoročně nakazí stovky lidí - jen letos lékaři evidují 194 nových případů. Nemocných jsou víc než tři tisíce. Virus ale nemusí příliš změnit kvalitu života ani jeho délku – pokud se na něj přijde včas a nasadí se léčba. A právě na to upozorňuje Evropský testovací týden, který až do pátku lidem umožňuje jít se nechat otestovat. V Česku můžou zamířit celkem na 76 míst.

Testování se provádí klasickým odběrem krve. Celá věc je navíc anonymní. Na výsledky si lidé počkají zhruba tři dny.

„Pokud je to anonymní testování, musí si klient pro výsledky přijít osobně do laboratoře. Sdělí heslo a základní tři údaje – rok narození, pohlaví a místo bydliště,“ vysvětluje Věra Kernová, lékařka z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu.

V případě, že je výsledek pozitivní, začíná se s okamžitou léčbou. Viru HIV se sice pacient nikdy nezbaví úplně, díky lékům ale může žít plnohodnotný život stejně dlouho jako zdravý člověk. U neléčeného pacienta naopak dříve nebo později propuká nemoc AIDS, která je smrtelná. Aktuálně jí trpí přes 570 lidí, to je každý pátý nakažený virem HIV.

Seznam míst v celé České republice, kde se můžete nechat anonymně otestovat, najdete na webové stránce Národního programu boje proti AIDS.

autor: jar
Spustit audio