Do Krušnohoří se po 20 letech vrací tetřívek obecný, lesníci mu upravují místa pro život

21. říjen 2016

Na pláně Krušných hor se vrací tetřívek obecný. Jde o ohrožený druh ptáka. Před třiceti lety v Krušnohoří napočítali lesníci stovky těchto ptáků. Jak ale odumíraly břízy v průběhu 90. let minulého století, začal mizet i tetřívek. Lesníci proto teď připravují území, která potřebuje k životu.

„Nacházíme se na revíru Vřesoviště, v lokalitě Červená cesta, jsme na náhorní plošině Krušných hor. Je to ta lokalita, kde se ten tetřívek obecný standardně vyskytuje,“ popisuje místo nad Litvínovem, kde lesníci nejčastěji tetřívka pozorují, lesní správce Lesů ČR Pavel Rus.

Tetřívkům se dobře dařilo po odlesnění Krušných hor. Milují totiž břízy

Nejvíce tetřívků lesníci napočítali na konci 80. let minulého století, kdy, po odlesnění Krušných hor v důsledku imisí, nahradila do té doby běžné smrky vysazovaná bříza.

„Bříza je jeden ze stromových druhů, které tetřívek potřebuje ke svému životu. Živí se jehnědami, pupeny. Tetřívek je druh, který potřebuje ke svému životu planiny. Takže ideální stav, aby se tady tetřívek objevil a rozmnožil. V první polovině 90. let na byly 1000 hektarech stovky tetřívků. Když jste do toho lesa, do těch březin, vlezli, tak ti tetřívci vylétávali, jako když jste vlezli do slepičárny. Dneska v podstatě tady toho tetřívka nevidíte,“ vzpomíná Pavel Rus.

Jenže břízy vysazené v Krušných horách umrzaly a rozpadaly se. S jejich úbytkem a zvyšujícím se počtem predátorů, tedy lišek, divokých prasat a jezevců, začalo tetřívků rychle ubývat. Jen pár desítek metrů od louky, na kterou tetřívci zanevřeli, vybudoval lesníci nové místo, na které si tetřívci začínají zvykat.

Tetřívek obecný

„Vidíte, že jsme neodešli od té původní louky moc daleko, a ten stav je tady dneska úplně jiný. Srovnali jsme půdu frézami, nechali jsme to osít specifickou travní směsí, která vyhovuje tetřívkovi, došlo k totálnímu odlesnění. Dneska tyhle plochy tetřívek běžně okupuje, toká tady, hnízdí tady, letos tady slepička vyvedla i kuřátka,“ konstatuje lesní správce Pavel Rus.

Za nová místa pro život zaplatí ministerstvo životního prostředí přes 9 milionů

Za obnovu 10hektraového území vhodného pro tetřívky zaplatilo ministerstvo životního prostředí v uplynulých dvou letech milion korun. V následujících šesti letech zaplatí dalších 8 milionů korun za vznik dalších 30 hektarů míst vhodných pro tetřívka v Krušnohoří.

Tetřívci se sčítají na jaře od března do května. „On je docela hlasitý, je slyšitelný, takže se to dá dobře spočítat. Populace tokajících tetřívků byla na jaře nějakých 200 až 220, k tomu nějaká slepička, řekněme do 300 kusů. Máme nárůst početní, je vidět, že ta populace posiluje, protože tyhle nové lokality nám obsazují mladí ptáci,“ raduje se Pavel Rus.

Tetřívek hnízdí po celém východním Krušnohoří, od lesů nad Kláštercem nad Ohří přes Tiské stěny na Ústecku až po Děčínský Sněžník. Kromě Krušných hor Lesy ČR budují místa vhodná pro tetřívka obecného také v Jizerských horách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio