Do kostela v Jedlce na Děčínsku se v sobotu po 80 letech vracejí dva zvony. Poprvé se rozezvučí v 15 hodin

27. květen 2023 08:55

Z původní trojice zvonů zbyl v posledních osmdesáti letech kostelu v Jedlce na Děčínsku jenom jeden. Další dva skončily za druhé světové války ve zbrojním průmyslu. Místní nadšenci ale uspořádali sbírku a dnes se nové zvony na kostelní věž vrátí.

Nové nazdobené zvony by se za chvíli měly vydat na okružní jízdu ukázkovou sousedními obcemi. Přímo do Jedlky je malé nákladní auto přiveze před desátou hodinou. Pak v kostele začíná mše, při které zvony, ale i nové sochy a desky se jmény padlých ve 2. světové válce, posvětí litoměřický biskup. A po jedenácté hodině by měl zvony jeřáb umístit na kostelní věž, která je vysoká 25 metrů.

Zvony pro kostel svaté Anny v Jedlce vyrobila je zvonařská dílna v Německu, v Pasově, loni v listopadu. Do obce už je v týdnu přivezl kamion. Zvon jménem Anna váží čtyři sta kilogramů a zní v tónu b, Jáchym má polovinu, tedy dvě stě kilo a jeho zvuk je tón es 2. Tomu dnešnímu zavěšování zvonů na kostelní věž ještě předcházela výroba nosné konstrukce ve věži kostela pro všechny tři zvony,  tedy pro dva nové a jeden původní z roku 1460, který vzhledem historické hodnotě v kostele zůstal.

Výroba nových zvonů je nákladná a podle Jaroslava Dostála, který se v záchraně zvonů angažoval, kostel a historický spolek vyhlásily sbírku. Přispěli místní obyvatelé, taky různé instituce nebo obec Malá Veleň, pod jejíž správu Jedlka patří. Zatím jde o částku 1 300 000 korun.

Kromě nových zvonů jsou v kostele taky nové sochy. Je to obnovená socha Piety z Rychnova, která je nyní na bočním oltáři v kostele, a obnovená socha svaté Anny z Přečápel u Chomutova, která našla místo v presbyteriu kostela v Jedlce. A pokud jde o ty zmíněné nové pamětní desky zavěšené v kostele, tak to podle Jaroslava Dostála správce kostel zjistil jména, adresy a data narození asi osmdesáti místních lidí, kteří padli ve druhé světové válce.

Nové zvony se rozezvučí 27. května v 15 hodin odpoledne.

 

 

Spustit audio