Do konce června bude Ústecký kraj vědět, jestli mu stát pošle další peníze na sociální služby

17. červen 2022 14:00

Na letošní rok nedostal Ústecký kraj dost peněz na provoz sociálních služeb. Kraj chce od vlády ještě zhruba 230 milionů korun na pokrytí nejnutnějších nákladů. Kvůli nedostatku peněz mají některé sociální služby problém s fungováním. Některé z nich mají peníze jen na několik posledních týdnů provozu.

„V současné době máme peníze na mzdy pouze na měsíc a necelé dva měsíce a na ostatní výdaje už nám peníze nezbývají. Půjčili jsme si téměř milion korun, abychom mohli vydržet alespoň do konce července,“ popisuje situaci s nedostatkem peněz v obecně prospěšné společnosti Helias ředitelka Drahomíra Brožová.

Společnost poskytuje osobní asistenci a denní stacionář pro lidi s autismem. Ukončení služeb by bylo náročné hlavně pro rodiče dětí s poruchou autistického spektra. „Znamenalo by to, že by rodiče přicházeli do stavu, kdy by pro ně ta psychická situace byla tak náročná, že by možná ani tu péči o své dítě nezvládli,“ dodala Brožová.

Po jednání s Ústeckým krajem by měla obecně prospěšná společnost Helias dostat návratnou finanční výpomoc ve výši dvou milionů korun. Pokud by kraj nedostal další peníze na dofinancování sociálních služeb, tak by Helias peníze hejtmanství nevracel.

„Přicházíme i s variantou, s ohledem na tu cílovou skupinu, že bychom nechali změnit režim těch poskytnutých prostředků z návratní finanční výpomoci na individuální dofinancování z prostředků kraje,“ potvrdila vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Peníze chybí více poskytovatelům sociálních služeb v kraji

Helias není jediným poskytovatelem sociálních služeb, který nemá dostatek peněz. Podobně je na tom i litoměřická Charita, která uvažuje o omezení některých pobytových služeb.

„Stále doufám, že ministerstvo práce a sociálních věcí společně s ministerstvem financí vyřeší tento finanční propad a dofinancuje ty sociální služby. Pokud by ale k tomu nedošlo, tak pro nás je aktuálně na místě uvažovat o omezení minimálně 20 lůžek a také o propuštění poměrné části personálu,“ shrnula ředitelka litoměřické Charity Karolína Wankovská.

Celkově chybí v regionu na provoz sociálních služeb v tomto roce zhruba 230 milionů korun. Jestli kraj nějaké peníze od státu dostane, má být jasné do konce června.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související