Do dolu Bílina vnikli aktivisté, těžba se musela zastavit

30. červen 2018 09:56

AKTUALIZOVÁNO: Těžba na dole Bílina se musela zastavit. Skupina asi 20 lidí vylezla dnes (30. 6.) mezi čtvrtou a pátou hodinou na vrchol rypadla v lomu. Na místě se připoutali.

„Museli jsme zastavit těžbu, abychom minimalizovali riziko, že by se někomu něco stalo,“ uvedl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. „Škody samozřejmě vznikají, ale to teď zatím řešit nebudeme,“ dodal. Nad lokalitou u povrchového dolu Bílina létá policejní vrtulník.

Dopoledne další desítky lidí vnikly během legálního protestního pochodu po hraně lomu Bílina přímo do lomu. Na místě je obklopili policejní těžkooděnci. Když policie neuspěla s výzvou, aby se protestující vrátili na stanovenou trasu, tak aktivisty zadržela a oblast uzavřela. Na twitteru pak policie uvedla, že na klimakempu na Mostecku zajistila na dvě stě lidí za přestupky neoprávněné vniknutí do důlního díla a neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Důl Bílina

Zbylých několik set aktivistů pokračovalo po stanovené trase do obce Braňany. „Jsme tady kvůli změnám klimatu. Proto jsme tady v regionu, kde se těží uhlí. Proto protestujeme. Používáme občanskou neposlušnost, protože standardní prostředky nestačí,“ řekl už ráno Áron Tkadleček z hnutí Limity jsme my.

„Od začátku klimakempu je to dnes pátý pochod. Trasa je dohodnutá. Až do dnešního dne vše probíhalo v pořádku,“ řekl mluvčí Severočeských dolů Kopecký.

Akce je součástí vícedenního tábora odpůrců těžby hnědého uhlí. Druhý ročník takzvaného klimatického kempu začal 27. června za obcí Louka u Litvínova. Pořádá přednášky, workshopy a dílny, které mají upozornit na změny klimatu a podpořit způsob života bez ekologických stop. Uhlí vytěžené v Mosteckém uhelném regionu přispívá podle účastníků kempu ke světovým škodám způsobeným změnami klimatu.

Proniknout do lomu Bílina se účastníkům podařilo už loni v rámci prvního ročníku klimakempu. Severočeské doly speciální opatření kvůli akci nepřichystaly.

Pochod v rámci Klimakempu na hraně dolu Bílina
autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio