Do Chomutova se stěhují Pragovky. Jde o jednu z největších světových sbírek automobilů jedné značky

22. květen 2020 12:34

Více než 400 tisíc předmětů včetně vozidel. Tak velká je soukromá sbírka Emila Příhody pojednávající o automobilové značce Praga. Kvůli rodinným sporům se teď stěhuje do Chomutova.

Do areálu bývalé školy v Údlicích na Chomutovsku vjíždí hned tři stěhovací vozy, s nimi i majitel sbírky Emil Příhoda.

„Ta sbírka je samozřejmě zaměřena na ukázku celého časového průřezu, zhruba 110letého hodnocení,“ shrnuje Příhoda.

Podle něj budoucí chomutovská expozice v bývalém automobilním učilišti neukáže jen samotná vozidla a jejich části, ale také řadu dokumentů o historii a vývoji značky.

I když už jsou jednotlivé části sbírky na Chomutovsku, to nejtěžší Emila Příhodu a pracovníky Oblastního muzea v Chomutově ještě čeká – a sice uspořádat vše tak, aby bylo pro návštěvníky v nové expozici přehledné.

Autoveteráni zn. Praga

„Bude to otázkou toho, jak blízko budeme schopni ten materiál představit, protože, aby byl užitečný na ukázku, tak na to musí být prostor,“ myslí si Příhoda.

Podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jaroslava Komínka z KSČM je nutné nejprve zrekonstruovat a připravit objekt bývalého učiliště. Za to zaplatí kraj desítky milionů korun.

„Podle UNESCO jde o třetí největší ucelenou sbírku na světě, a proto si zaslouží udělat to tak, aby to bylo hezké. Investice počítáme v rozsahu 50 až 100 milionů korun do úpravy toho obejktu, který nějakým způsobem zhodnotíme. Kdyby se ta sbírka náhodou za 30 let odstěhovala, jsou to prostory, které budou dobře využité,“ vysvětlil Komínek.

V Chomutově už je několik let pro návštěvníky přístupný železniční depozitář Národního technického muzea, budoucí stálá expozice značky Praga tak může být dalším lákadlem pro fanoušky techniky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související