Dny evropského dědictví jsou tady. V Litoměřicích je k vidění například litografická dílna v gotickém domě

11. září 2021 08:00

O víkendu pokračují Dny evropského dědictví. Lidem se behěm nich otevřou stovky zajímavých míst po celém Česku. Speciální program nabídne během sobotního odpoledne například litografická dílna v Litoměřicích. Sídlí v historickém domě, který nese název Gotické dvojče.

„Na kámen se může přímo kreslit – říká se tomu alla prima. Na kámen se dá i přetisknout digitální tisk. A netiskne se pouze z kamene, ale tiskne se i z ofsetové folie, z polyesterové folie a dalšími způsoby, které zachovávají princip kamenotisku,“ vysvětluje v litografické dílně Lenka Kahuda Klokočková.

Litografickou dílnou v Gotickém dvojčeti chce navázat na litoměřickou historii litografie.

„O tu se postarala významná osobnost Litoměřic, Karel Vilém Medau. Pracoval nejdřív v litografické dílně v Litoměřicích, kterou posléze rozšířil na několikapatrovou budovu. Tuhle obrovskou dílnu pak přestěhoval do Prahy, kde pracoval v dalšími významnými osobnostmi národního obrození,“ popisuje Lenka Kahuda Klokočková.

Na historii bude odkazovat i program v rámci Dnů evropského dědictví, kdy se do tisku zapojí i návštěvníci.

„Během prohlídky si lidé mohou vytisknout svůj grafický list, který tentokrát věnujeme 250. výročí narození vynálezce litografie Aloisi Senefelderovi,“ dodává Lenka Kahuda Klokočková.

V rámci Dnů evropského dědictví mohou lidé zavítat i do galerie v prvním patře Gotického dvojčete, a to na výstavu fotografií Jindřicha Štreita.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související