Dnes až do 14 hodin vybíráme své kandidáty do evropského parlamentu

25. květen 2019

První den voleb do Evropského parlamentu se v Ústeckém kraji podle policie obešel bez incidentů a narušení. Krajský úřad odhaduje průměrnou účast za první den hlasování na 14 procent.

Z míst navštívených úředníky nejvíc lidí hlasovalo podle mluvčí kraje Lucie Dosedělové v Rané na Lounsku, 20 procent. Při minulých eurovolbách byla jedna z největších účastí v Mikulově na Teplicku, kde hlasovala třetina voličů.

Mezi prvními na úřad této horské obce v pátek zamířil 82tiletý Josef Sobotka. „Myslím si, že by republika měla být v Evropské unii a chci si tam také říct svůj názor,“ řekl, proč jsou pro něj eurovolby důležité.

Naopak mezi obce s nejmenší účastí v kraji minule patřily Habrovany na Ústecku, kde hlasovalo 7 procent voličů. Předsedkyně komise Adéla Horvátová odhaduje, že tentokrát přijde ještě méně lidí. „Budeme se snažit si to tu zpestřit,“ říká.

Hlasovat je dnes možné do 14 hodin. Výsledky Český statistický úřad zveřejní v nedělí v noci poté, co se v Evropě uzavřou poslední volební místnosti.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související