Dlouhodobě nezaměstnaným na severu mohou pomoci sociální firmy

8. prosinec 2014

Nezaměstnanost na severu Čech pomáhají snižovat sociální firmy. Jednou z nich je módní butik, který v Chomutově prodává oděvy z druhé ruky. Už rok zaměstnává zdravotně postižené a ty, kteří dlouhodobě nemohli najít práci.

„Sháněla jsme práci asi tak rok, jsem posílala žádosti, všude možně. Jenomže se lidi moc neozývali. Řešila jsme svůj zdravotní stav přitom ještě, dostala jsme se nakonec mezi postižené a získala jsem tady práci a jsem ráda, že jí mám a že někam patřím,“ popisuje Lenka Budínová, jak se do butiku v centru Chomutova dostala.

Potíže má s páteří a nemůže proto dělat jednostranně namáhavou práci:

„Tady konkrétně se starám o oděvy, které vlastně vyperu, usuším, pověsím. A ty se žehlí, ošetřují. To, co vlastně na oděvu je jako by špatné, to se odstraní, zašije, přežehlí…“

Lenka Budínová je jednou z osmi zaměstnanců butiku. Všichni, kdo tady pracují, jsou buď zdravotně postižení anebo nemohli dlouho sehnat práci. Zákazník to ale nemá šanci poznat.

„Funguje prakticky úplně stejně, jako každá normální firma nebo fungovat by tak měla. My zaměstnáváme dlouhodobě nezaměstnané a z velké části také zdravotně postižené. To znamená, že jistá specifika to s sebou jistě nese - hlavně tato druhá skupina. Teoreticky, ale i prakticky by to zákazník neměl nijak pocítit, vysvětluje spolumajitelka obchodu Andrea Léblová.

Když před rokem zahajoval provoz, zájem ze strany zdravotně postižených i dlouhodobě nezaměstnaných byl obrovský.

„My, když jsme nabírali lidi, dělali jsme klasické pohovory, tak jsme na každou pozici měli zájem větší, než jsme mohli obsadit. A i v průběhu trvání, co máme otevřeno, tak sem chodí lidi nebo sem telefonují a ptají se na práci,“ vzpomíná Andrea Léblová. Butik je vlastně sociální firmou, která na dva roky dostala od ministerstva práce a sociálních věcí pět milionů korun na výplaty a zařízení.

Zaměstnanci mají termínované smlouvy na dva roky, tedy do skončení projektu sociální firmy. To bude v polovině roku 2015. I po této době ale bude butik fungovat dál.

„Rozhodně se ale nechystáme skončit, ve chvíli, kdy projekt bude ukončen. Náš záměr je rozhodně vydržet. S těmi lidmi máme, jak říkám, vynikající, s některými dost dobrou zkušenost, takže rozhodně se je nechystáme posílat na pracovní úřad zpátky,“ říká Andrea Léblová.

Vydělat ale butikem s věcmi z druhé ruky na devět výplat bude hodně obtížné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio