Díky suchému počasí začínají na chmelnicích Žatecka a Lounska jarní práce

30. březen 2022 11:53

Chmelaři vstoupili do letošní sezony s náskokem. Umožnilo jim to počasí, které bylo dlouho bez srážek. Jarní práce na chmelnicích se už rozjely třeba v tradičních chmelařských oblastech kolem Žatce a Loun.

„Pro ty jarní práce je to asi dobrý, ale pro chmel ne. Za ty poslední dva měsíce tady prakticky nepršelo,“ konstatuje Jaroslav Pokorný, vedoucí hospodářství Stekník a pokračuje: „Teď by mělo spadnout 15 milimetrů, to je na ten den dobré, ale ta půda na chmelnicích je tak suchá, že dva dny budeme stát a pak už zase pojedeme dál. Nesmí pršet nějak moc, ale tohle, to nám spíš pomůže.“

Díky suchému počasí začínají jarní práce na chmelnicích u Stekníku dříve

Avizovaných mrazů se šéf steknických chmelnic neobává. „Ten chmel není nad zemí, takže to nám zatím nevadí. Samozřejmě, kdyby to bylo třeba 15. května a ty první výhonky by už byly nad zemí, tak to už by bylo blbý. Teď ale nespěcháme, čekají nás ještě dva měsíce práce. Loni jsme například začínali o týden později,“ vysvětluje Pokorný.

Sucho o čtrnáct dní uspíšilo jarní práce i v ročovském chmelařství, které vede Josef Fric. „Díky tomu suchu jsme mohli začít s těmi pracemi dřív, tak máme nějaký náskok. Kdyby nám teď týden propršelo, tak nám to vadit nebude,“ konstatuje.

Podle Josefa Frice mají chmelové rostliny hluboké kořeny, takže suchý přelom zimy a jara by jim neměl uškodit.

Spustit audio

Související