Díky přerušení výuky kvůli koronaviru mohly některé litoměřické školy zmodernizovat své učebny

8. červen 2021 14:12

Pandemie koronaviru měla v některých ohledech i příznivý vliv. Například v Litoměřicích využily některé základní školy nucenou pauzu k modernizaci učeben. Žákům tak nově slouží například třídy pro technické vzdělávání nebo přírodovědné obory a učitelé se v nich v digitální době snaží probudit například zájem o manuální práci.

„V této třídě se budou učit především chemie a přírodopis. Týdně to bude zhruba 29 hodin,“ vysvětluje zástupce ředitele a budoucí ředitel základní školy Na Valech František Kindermann a pokračuje: „Snažíme se ty třídy dělit na poloviny, aby měl učitel menší skupinku, se kterou bude moci dělat pokusy, které by si s 25 žáky nemohl dovolit dělat.“

Vedle toho vznikla v této litoměřické základní škole v místě někdejších šaten i nová polytechnická učebna. Při výstavbě paradoxně pandemie koronaviru pomohla.

„Byl na to klid – mohl tady ten humbuk, ten rachot, ten prach probíhat, protože tu děti nebyly – byla to pro nás výhoda. Kdyby ta rekonstrukce probíhala za přítomnosti dětí, bylo by to daleko náročnější,“ říká ředitel školy Petr Klupák.

Stejně hodnotí jedno z mála pozitiv na pandemii i ředitelka základní školy Havlíčkova Blanka Ježková. Ve škole stihli přebudovat tři třídy.

„Jsou to díly – je to učebna přírodních věda a cvičná kuchyňka. Tyto praktické dovednosti máme v 6. a 7. třídě – v dílnách i v kuchyňce se střídají chlapci i dívky. V 8. a 9. třídě to máme jako digitální technologie, tedy zas posunuté o kousek výš,“ shrnula Ježková.

Město nechalo vybudovat i novou jazykovou třídy v základní škole Ladova. Celkově vyšla modernizace tří na víc než 8 milionů korun. Většinu pokryly dotace.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související