Díky 14letému Vojtovi se handicapovaní dostanou do bazénu v děčínském aquaparku

9. březen 2017

Speciální zvedák mají nově k dispozici handicapovaní lidé v Děčínském aquaparku. Vozíčkářům pomůže do bazénu nebo při pohybu v šatně. Všechno odstartoval 14letý Vojta, který by bez zvedáku nemohl chodit plavat. Vstříc mu vyšlo jak vedení plavecké haly, tak zdravotní pojišťovna.

Vojta má zájmy jako každý jiný kluk v jeho věku: „Rád plavu, chovám morčata, poslouchám hudbu, mám rád tanec a samozřejmě rád hraji hry na PC.“ Nemá v životě moc lehké.

„Vojtíšek má spinální muskulární atrofii – to je nemoc, kdy člověku odumírá mícha, člověk je jako hadrová panenka. Jednou z mála možností, jak může Vojta posilovat svaly, je plavání. Protože je ale po náročné operaci, potřebuje pomoci jak do bazénu, tak třeba v šatně,“ vysvětluje jeho maminka Jana Zajícová.

S tím by mu měl pomoci zbrusu nový zvedák. „Oslovila jsem emailem vedení aquaparku, paní Bayerová nám vyšla vstříc, oslovila VZP, která nám sem zapůjčila zvedák,“ vysvětluje Jana Zajícová. Vojta si tak konečně mohl po roce zaplavat v bazénu. Byl v divoké řece, kterou miluje.

Při oficiálním předání speciálního jeřábu neskrývala Vojtova maminka slzy dojetí. „Pro člověka, který může lyžovat, může jít do divadla, je to možná směšný. Ale pro Vojtu je ta hala půl života.“ „Já sám si myslím, že díky všem těmhle věcem mám nejlepší život na světě,“ dodal ještě Vojta.

Čtěte také

Speciální zařízení, které je mobilní a funguje na baterii, usnadní život i ostatním tělesně postiženým, kteří si do Děčína přijedou zaplavat. „K nám chodí celkem dost lidí tělesně postižených, je pro všechny, Vojta to nastartoval ten proces,“ říká ředitel Aquaparku Igor Bayer.

„Během necelého týdne se to celé zařídilo a koupilo,“ popisuje bleskovou akci, kterou odstartoval jeden mail s žádostí o pomoc místopředsedkyně představenstva VZP a.s. Halina Trsková.

Speciální zvedací zařízení má nosnost až 160 kilo a jeho pořizovací cena byla 30 tisíc korun.

autor: dap
Spustit audio