Dezinfekční gel si můžete vyrobit i doma. Jak na to?

23. březen 2020

Na vstupech do lékáren visí cedule s nápisy o tom, že roušky ani dezinfekční gely nejsou. Drogerie a obchody hlásí vyprodáno. Pokud jste si dezinfekci nestihli nakoupit do zásoby, není nic složitého si ji doma vyrobit.

Stačí vám k tomu pouze tři ingredience, které se ještě sehnat dají ve všech lékárnách a drogériích.

Jak si správně umýt ruce?

Na výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu Světové zdravotnické organizace si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol).

Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a převařenou vodu.

Do litrové láhve nalijte 830 mililitrů alkoholu, ke kterému stříkačkou přidáte 42 mililitrů peroxidu vodíku.

Směs důkladně promíchejte a po promíchání přidejte novou nebo převařenou stříkačkou 15 mililitrů glycerolu. Opět vás bude čekat promíchání vzniklé směsi.

Pak už jen stačí dezinfekci doplnit převařenou vodu do jednoho litru. Vše znovu promíchejte a poté ji nechte tři dny odstát v tmavé místnosti.

Možné je vyrobit si i desinfekční gel. Stačí k připravené směsi přimíchat gel z aloe vera. Ten seženete třeba ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v některých lékárnách nebo drogériích.

Vůni desinfekčního gelu můžete ještě vylepšit, a to přidáním esenciálního oleje. Některé esenciální oleje mají také antibakteriální účinky – například hřebíčkový, levandulový, tymiánový nebo tea tree.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.