Dětské oddělení i porodnice v žatecké nemocnici je od května mimo provoz. To by se ale mělo změnit

22. srpen 2018

Nemocnice v Žatci musela v květnu letošního roku uzavřít dětské oddělení a také porodnici. Důvodem byl nedostatek lékařů.

Například primářka dětského oddělení kvůli svému zdravotnímu stavu skončila ze dne na den. Pro vedení nemocnice tak začalo nelehké období shánění nových zaměstnanců. To by ale mělo být už u konce.

Nemocnice už uzavřela smlouvu s novým primářem. Bude jím Jiří Biolek, který byl dlouholetým primářem dětského oddělení v mostecké nemocnici. Znovuotevření dětského oddělení nemocnice v Žatci je naplánované na 3. září.

„Ta personální situace v lékařství je špatná obecně. Už se nám několikrát stalo, že jsme měli podepsanou smlouvu s lékařem, a ten pak nenastoupil. Takže v současné době jsem schopen potvrdit, že nastoupil až ve chvíli, kdy ho mám v den nástupu do zaměstnání na pracovišti,“ upozorňuje ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

V září dětské oddělení, v říjnu snad porodnice

Lékařská péče se bude rozbíhat postupně. „Pan primář Biolek po dohodě se mnou rozhodne, v jakém rozsahu bude péče poskytnuta během měsíce září a předpokládám, že ve velmi krátké době se nám podaří rozběhnout oddělení do plného provozu, tedy včetně lůžkového oddělení a zajištění neonatologie,“ vysvětluje Zetek.

Zajištění novorozenecké péče je základním předpokladem pro to, aby se mohla otevřít i porodnice. Ta by se podle plánů nemocnice měla otevřít v říjnu, po úplném rozjezdu celého dětského oddělení.

Vše tedy záleží na tom, jak bude situace vypadat v září – od toho se budou odvíjet první porody v žatecké nemocnici. Vedení nemocnice nicméně doufá, že se vše obejde bez komplikací a nemocnice bude opět plně v provozu co nejdříve.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související