Dětská oddělení nemocnic jsou plná pacientů s respirační chorobou. Podle lékařky kvůli nižší imunitě

20. říjen 2021 14:37

Nemocnice v Libereckém kraji se potýkají s vysokým počtem dětí hospitalizovaných kvůli těžšímu průběhu respiračních onemocnění. Některé z nich potřebují kyslík kvůli podpoře dýchání. Podle lékařů nejde o nákazu covidem-19, ale jinými nemocemi.  

Čtěte také

V Libereckém kraji přibývá dětí s vážným průběhem respiračních onemocnění. A stoupá také počet malých pacientů na dětských odděleních nemocnic. Podle oslovených lékařů trvá tento stav už minimálně tři týdny.

Dětská oddělení jsou plná nejen v Krajské nemocnici v Liberci, kde se starají i o děti z Turnova nebo Frýdlantského výběžku, ale i například v České Lípě nebo Jilemnici. Týká se to dětí všech věkových kategoriích, zejména ale těch nejmladších.

V jablonecké nemocnici se plný stav projevuje i nedostatkem lůžek pro maminky, které děti v nemocnici doprovázejí, ty tak u dětí zůstávají jen na židlích. Podle mluvčí jablonecké nemocnice Jany Válkové to ale neznamená, že by už další děti, které hospitalizaci potřebují, nemohli přijímat. To, že přes plnou kapacitu péči o dětské pacienty zvládají, potvrdili Českému rozhlasu i v ostatních jmenovaných nemocnicích.

Hospitalizované děti nemají onemocnění covid-19, ale těžší průběh běžných respiračních onemocnění. Zatímco starší děti si s tím dokážou poradit, ty menší trpí častěji závažnějším onemocněním dolních cest dýchacích, například záněty průdušek a některé proto potřebují podporu kyslíku.

„Děti se vlivem opatření nesetkávaly s viry, tím pádem se u nich netvořily žádné protilátky. Teď se s nimi začaly setkávat a samozřejmě se zvýšila nemocnost, a všechny děti stůňou najednou. Například jak tříměsíční, tak třináctiměsíční děti se s těmi viry setkaly vlastně úplně poprvé,“ vysvětlila hlavní příčinu zvýšené nemocnosti primářka dětského oddělení Nemocnice v Jilemnici Michaela Jiřičková.

Plno je také na dětských pohotovostech. Podle mluvčího Krajské nemocnice v Liberci Václava Řičáře by nemocnicím velmi pomohlo, kdyby rodiče, kterým lékaři buď na obvodech, nebo právě pohotovostech, hospitalizaci doporučí, poslechli jejich slova. Podle něj rodiče stav dítěte často podceňují a do nemocnice se v některých případech vrací znovu třeba po týdnu, kdy se stav dítěte velmi zhorší a jak samotná léčba, tak i hospitalizace pak trvají mnohem déle.

Podle primářky Jiřičkové se to rozhodně nedá odhadnout, jak dlouho bude současná vlna respiračních onemocnění u dětí trvat, naopak se dá předpokládat, že s nástupem sezónní chřipky se situace na dětských odděleních nemocnic může v průběhu podzimu ještě zhoršit.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související