Děti z Podkrušnohoří nejsou podle průzkumu ohroženy škodlivinami víc než školáci z Prahy

29. listopad 2019

Děti z Podkrušnohoří jsou ohroženy škodlivinami srovnatelně s Prahou nebo velkými městy Česka. Takový je závěr studie ústeckého Zdravotního ústavu a České zemědělské univerzity.

Zdravotníci zkoumali množství škodlivin ve vlasech školních dětí. Právě tam se, podobně jako v kostech, drží nejdéle různé jedovaté látky nebo kovy.

Někteří rodiče pozorují mezi životním prostředím a zdravím dětí jasnou souvislost.

„Mám astmatickou dceru. Okolo ty chemičky a všechno možné… Myslím si, že je to tím. Myslím si, že jsme navíc, pokud vím, město s nejhorší smogovou situcací,“ uvedla paní Eliška, která bydlí v Lomu u Mostu.

Čtěte také

Podobné zkušenosti s vlivem prostředí na zdraví dětí má i paní Zuzana: „Ovlivnilo je to na zdraví určitě – imunitu mají sníženou, alergici jsou.“

Právě na vliv prostředí na školní děti sledovali po tři roky odborníci z ústeckého Zdravotního ústavu. Zaměřili se hlavně na množství vstřebaných prvků do těl žáků třetích tříd. Vzorky odebírali z vlasů školáků, kde se prvky, podobně jako u kostí, drží nejdéle.

„Sledovali jsme jednak prvky, které jsou toxické, a mezi nimi také prvky, které jsou pro člověka potřebné, protože u těch rezistentních znečištění jsou vždy důležité koncentrace a čas, čili dávka, kterou ten člověk dostane. Pak se vlastně i ten prvek nezbytný může stát toxickým,“ vysvětlila doktorka Eva Rychlíková.

Zdravotníky výsledky studie pozitivně překvapily

Zdravotníci se zaměřili hlavně na oblast Litvínovska a Sokolovska, tedy na místa, která jsou ovlivněná těžbou uhlí. Ve vlasech zkoumali koncentrace 14 prvků – například arsenu, rtuti nebo olova.

Odborníky ale překvapilo například množství mědi u dětí Litvínovska, které zřejmě souvisí s historickou těžbou kovů v Krušných horách.

„Litvínovsko mělo mědi, bych řekla, hodně. Může to být také saturace organismu masem, ale může to být i odezva na možný přísun z prostředí, které může souviset se starým dolováním barevných kovů,“ doplnila Eva Rychlíková ze zdravotního ústavu.

Výsledky studie zdravotníky pozitivně překvapily. Zátěž z prostředí je podle nich v Podkrušnohoří srovnatelná s velkými městy jinde v republice. Optimismus odborníků ale zkresluje fakt, že se do průzkumu přihlásili s dětmi hlavně rodiče, kteří se o zdraví svých potomků zajímají a starají.

Spustit audio

Související