Děti z chudších rodin zatím nepřišly o obědy ve školkách díky dárcům

27. leden 2022 09:08

Kvůli rozpočtovému provizoriu zatím nemůže ministerstvo školství pokračovat v projektu obědy zdarma ve školkách v Ústeckém a Karlovarském kraji. Díky darům ale zatím děti o obědy zdarma nepřijdou.

Projekt má administrativně na starosti organizace Člověk v tísni. Loni na podzim to pomohlo rodinám s nízkými příjmy. V Ústí nad Labem jde o 13 dětí ve dvou vyloučených lokalitách.

V Mojžíři ředitelka Gabriela Šťastná vybrala rodiny, které se kvůli pandemii dostaly do finančních potíží. Uvedla i další příklad. „Maminka byla na mateřské, tatínek byl dlouhodobě nemocný, tak musela jedno dítě odhlásit z důvodu finanční situace, protože nedosáhli na to zaplatit dvěma dětem obědy.“

Díky projektu proto tato rodina místo více než 1400 korun měsíčně za jídlo pro obě děti platí polovinu. Prozatím chodí do školek všechny děti.

„Ozvali se nám soukromí dárci, kteří nám věnovali finanční obnos, který my na to můžeme použít,“ vysvětlila Michaela Palaščáková z organizace Člověk v tísni, která vyřizuje administrativu.

Palaščáková doufá, že ministerstvo školství bude v této podpoře i dál pokračovat.

Spustit audio

Související