Děti na přání i na zakázku a stále tajemní Etruskové

24. květen 2020

Poslechněte si:

01:07 - Objevy a události
04:36 - Geneticky vylepšené lidstvo: Děti na zakázku?
21:50 - Historie vědy: Být, či nebýt?
26:07 - Soutěž o Knihu měsíce
27:18 - Tajemní Etruskové

V úvodním přehledu zajímavostí uslyšíte o objevu dosud neznámé parazitické houby prostřednictvím sociální sítě Twitter a představíme vám čerstvě vědecky popsané kudlanky ze souostroví Markézy v centrálním Pacifiku; řeč bude i o poměrně nedávném objevu bohatého hrobu čtyř skytských bojovnic na západě Ruska. Zmíníme se o pádu velkých kusů čínského raketového nosiče v centrální části afrického Pobřeží slonoviny a také o raketovém motoru firmy Rocket Crafters, která je dalším z nových „hráčů“ na poli kosmického průmyslu.

Děti budoucnosti: na přání, či na zakázku?

Děti, sourozenci, bratři

Rozvoji genetického „průmyslu“ a výrobě „dětí na zakázku“ dnes brání kromě etických bariér také skutečnost, že není snadné získat vhodné lidské embryo. Ale co když ta bariéra jednou padne? Co se stane, pokud by třeba jednou došlo k úplnému uvolnění pravidel a bylo by možné podle libosti – třeba i na přání – upravovat genetickou informaci dosud nenarozených dětí?

Zezačátku se vědci jistě budou snažit předejít vzniku některých onemocnění, prodloužit život a zlepšit jeho kvalitu ve stáří. Ale nemusí to tím skončit. Odborník na biotechnologie Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi vám představí dva možné, dost extrémní scénáře vývoje, které se, jak doufá, nikdy nenaplní. Prozradí vám také, k čemu je dobrý nástroj, kterému genetici říkají CRISPR.

Stále tajemní Etruskové

02494958.jpeg

Dávno před tím, než se k moci dostali Římané, vládla na velké části Apeninského poloostrova, tedy v dnešní Itálii, jiná moc. Etruskové. Mohli bychom dokonce říci – tajemní Etruskové. Už po staletí se diskutuje o tom, odkud na Apeninský poloostrov přišli. Také jejich jazyk je dodnes záhadou. Nepodobá se žádnému jinému a rozumíme mu jen zčásti. Jejich věštci předpovídali budoucnost z ovčích jater nebo letu ptáků a vyvěštili, že etruská moc po deseti staletích od svého zrodu zanikne. Byl právě tohle důvod, proč se Etruskové jako národ tak relativně snadno podrobili římské moci, převzali římské zvyky a svou vlastní kulturu nechali zahynout?

Odpovědi na tyto otázky začínáme hledat kdesi na přelomu 8. a 9. století před naším letopočtem. Za Etrusky se vydáme spolu s archeologem a ředitelem Podřipského muzea v Roudnici nad Labem Martinem Trefným. Jak říká, o původu Etrusků se učenci dohadovali už v antice. Tehdy byly také vysloveny všechny tři teorie, o kterých se s určitými obměnami diskutuje až do dneška.

Spustit audio

Související