Dětí a mladistvých s poruchami příjmu potravy přibývá. Centrum duševního zdraví v Terezíně musí nové pacienty odmítat

24. říjen 2022 09:43

Dětí a mladistvých s poruchami příjmu potravy v Česku přibývá. Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky jich bylo v loňském roce přes 3500. To je téměř o 62 procent víc než v roce 2017.

„Vymýšlela jsem, co se dobře zvrací. Třeba do dneška si pamatuju, že rohlíky ne – ty opravdu nejdou ven. Takže se naučíte to jídlo ředit. Vyloženě vymýšlíte taktiky, jak to jídlo ze sebe dostat nejvíc,“ vypráví o zkušenostech s bulimií Helena Davidová.

Za nebezpečným onemocněním byla touha vyrovnat se extrémně štíhlým modelkám z titulek módních časopisů. Při výšce 169 centimetrů vážila 56 kg. Přesto svou váhu s příchodem na střední školu začala řešit.

Celý den hladověla, v noci se přejídala. Poté ale přišly výčitky. „Začala jsem to řešit tím zvracením. To nezapomenu do dneška, jaký při tom máte pocity. Brutálně se klepete, to se prakticky nedá fungovat. Většinou to dopadlo tak, že přišla další vlna,“ vzpomíná paní Helena.

Strach z přejídání ale nakonec překonala. „Hodně se to zlomilo po narození syna, když jsem si začala vážit svého těla. Tam jsem si začala sama sebe vážit – hodně mi to pomohlo,“ uzavírá Helena Davidová.

Psychické potíže s příjmem potravy mohou vést až k smrti

Psychiatrička Marie Štětinová vysvětluje, že ne vždy mají problémy s příjmem potravy dobrý konec: „Může se to vracet a v určitých případech se to může táhnout i hodně dlouho. Mohou být lidé, kteří si touto fází projdou a dostanou se z toho a pak jsou také lidé, u kterých ta nemoc probíhá tak vážně, že to vede k smrti.“

Na psychoterapeutickou pomoc se letos zaměřili i v Terezíně v nově otevřeném Centru duševního zdraví pro děti. To provozuje nezisková organizace Naděje. Během devíti měsíců fungování se jejich kapacita beznadějně zaplnila. Aktuálně tam pracují se 40 dětmi a jejich rodinami.

„Po devíti měsících jsme v podstatě plní. Momentálně máme asi 40 rodin na tři sociální pracovníky a už musíme psát lidi do pořadníku. Není to pro nás moc komfortní, protože ti rodiče jsou často zoufalí a volají o pomoc. Psychiatrická péče o děti a mládež v tuto chvíli v Česku selhává.“ popisuje vedoucí centra Robert Krejčí.

tento nebezpečný trend potvrzují i data Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Za posledních pět let stoupl v Česku počet dětí a mladistvých potýkajících se s poruchami příjmu potravy o 62 procent.

Spustit audio

Související