Dětem ze sociálně slabých rodin mohou pomoci dostudovat tzv. retrostipendia

18. květen 2021 15:12

Příští týden skončí na středních školách distanční výuka. Ta byla často komplikovaná pro studenty ze sociálně slabých rodin. Například ve Šluknovském výběžku někteří z nich místo sezení u počítačů chodili do práce, aby vylepšili rodinný rozpočet.

Finanční pomoc při studiích nabízí studentům a učňům komunitní centrum Kostka z Krásné Lípy. Mohou dostat až 1 500 korun měsíčně – třeba na nákup pomůcek nebo na dojíždění. Záštitu nad projektem drží organizace Člověk v tísni.

Poradkyně Kateřina Luňáková v komunitním centru Kostka začíná pravidelnou schůzku se svou klientkou Anetou Dušánkovou, která studuje třetím rokem grafiku ve Varnsdorfu.

Už od prváku ji ve studiu podporuje právě Kostka prostřednictvím retrostipendia.

„Anetka je jedna z nejlepších studentek, co mám. Má krásný prospěch, nezameškává hodiny. Teď jsme měli problém ve čtvrtletí se dvěma neomluvenými hodinami, ale to jsme vyřešily,“ shrnuje poradkyně.

Kvůli koronaviru děti ztrácely často motivaci ke studiu

Zájemce o stipendium musím mít nejen dobrý prospěch a jednoho rodiče se základním vzděláním, ale i minimum zameškaných hodin.

„Jak nám začínala online hodina, tak to bylo ze začátku chaotické,“ vysvětluje Aneta, kde se vzaly dvě neomluvené hodiny. Studenti to v době online vyučování a ve zmatku, než si celý systém studia na dálku sednul, neměli lehké.

„Nejvíc jsme celou dobu řešili motivaci těch studentů ke studiu, která prostě postupně upadla,“ přiznává Kateřina Luňáková.

To potvrzuje i Ruth Veselá z organizace Člověk v Tísni, koordinátorka stipendií. „Také proto, že se zhoršila ekonomická situace těch rodin a část studentů začala pracovat, aby rodinu podpořila finančně,“ vysvětluje.

Podpora studentů středních škol a učebních oborů je nezanedbatelná.

„Základně dostávají 1 000 korun. Pokud mají dobrý prospěch a pochvaly, dostávají až 1 500 korun,“ upřesňuje ještě poradkyně.

Peníze mohou utratit za školní potřeby, dojíždění, nebo přidat rodičům jako příspěvek na nájem.

Celkově teď má Kostka pod sebou 21 studentů, do konce května pak přijímá žádosti dalších studentů o peněžitou podporu při studiu.

Spustit audio

Související