Dětem v České Kamenici pomáhají ráno na rušných přechodech pro chodce důchodci

16. leden 2020 09:32

Přejít bezpečně přechod pro chodce ráno cestou do školy pomáhají dětem v České Kamenici na Děčínsku důchodci. Město je nechalo vyškolit a vybavilo je svítícím terčíkem a reflexní vestou.

„Teď jsem s tím začal, od Nového roku,“ říká u přechodu Václav Trejtnar, který je připraven ohlídat děti při přecházení velice frekventovaného přechodu na Děčínské ulici.

K přechodu přichází Petr Červinka – další důchodce, který pomáhá dětem bezpečně se dostat přes rušnou silnici. „Jdu se podívat na kamaráda, on se byl na mě podívat v týdnu. Přivedl nás k tomu inzerát v Českokamenických novinách. Snažíme se takhle nějak reprezentovat tu Kamenici.“ „Nechceme jen ležet doma na kanapi,“ doplňuje ho Trejtnar.

Dětem v České Kamenici pomáhají ráno na rušných přechodech pro chodce důchodci

Na přechodu stojí Zuzana, vede svého vnuka Péťu do školy. „Chodí do první třídy. Takhel je to dobrý, tak by to mělo být,“ pochvaluje si zapojení seniorů do pomoci dětem.

„Mají to na hodinku, střídají se tam dva. Měli jsme i poměrně dost zájemců,“ vypráví Pavel Ryvola,  vedoucí prevence kriminality městské police v České Kamenici a dodává: „Co se týká těch preventistů, musí být vypsaná dotace a je kolem toho spousta administrativy. Tohle je jednodušší, rychlejší a má to stejný efekt.“

Důchodci si mohou touhle brigádou trochu přivydělat,

Město má dva stálé preventisty. Důchodci jim ráno na přechodu na Děčínské ulici hodně pomáhají. Město si pro tento účel vyčlenilo 50 tisíc korun.

Podle starosty Jana Papajanovského by vedení města rádo zajistilo ranní hlídání na přechodu ještě na jednom místě. Do budoucna se chystá přechody pro chodce zmodernizovat, přibydou ostrůvky a přecházení by tak mohlo být pro všechny bezpečnější.

Spustit audio

Související